środa, 6 września 2017

Chleb żytni na dzikich drożdżach z wody zakwasowej: marchew, estragon, ziele angielskie

Kolejny, pyszny i zdrowy bochen na mym stole i eksperymentów ciąg dalszy.
Tym razem chleb pieczony w foremce a dojrzewany czytaj garowany na blacie w temperaturze pokojowej.
Chleb zrobiłam przy użyciu wody zakwasowej z marchewki, estragonu i ziela angielskiego.
Potem na bazie tej wody zrobiłam zakwas a na końcu chleb.
Zachęcam do eksperymentów i własnego wypiekania chleba.
Chleb żytni na dzikich drożdżach z wody zakwasowej: marchew, estragon i ziele angielskie.


          Składniki: forma 31 x 14
                 Dzikie drożdże - woda zakwasowa:

  • 2 marchewki bio
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 2 duże gałązki estragonu

                 Zakwas:

  • 170 g mąki żytniej razowej T 2000
  • 170 g wody zakwasowej jw.

                 Chleb właściwy:

  • 400 g zakwasu jw.
  • 1,5 szklanki otrębów żytnich
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki błonnika witalnego
  • 500 g mąki żytniej T 720
  • 300 g wody zakwasowej
  • 250 g wody

Wyszorowałam marchewkę i pokroiłam ja w zapałki, włożyłam do pojemnika, dodałam ziele angielskie i umyte listki estragonu.
Zakryłam pojemnik i odstawiłam na minimum 5 dni aby drożdże zaczęły pracować.

Dwa razy dziennie mieszałam wodę i odgazowywałam.
Potem gotową wodę z drożdżami przecedziłam do słoja.
Zabrałam się za zakwas.
20 g mąki żytniej T 2000 wymieszałam z 20 g wody zakwasowej, wymieszałam i pozostawiłam w zakręconym słoju na blacie kuchennym na 8 godzin.
Potem do słoja dodałam ponownie mąkę ale teraz 50 g i 50 g wody zakwasowej, zostawiłam na 8 godzin.
Na koniec do słoja dodałam 100 g mąki i 100 g wody zakwasowej, pozostawiłam na 10 godzin.
Po tym czasie zakwas gotowy jest do "podnoszenia chleba".

Mąkę, otręby, sól, cukier, błonnik witalny wymieszałam w misce, dodałam zakwas i wody: zakwasową i zwykłą, wymieszałam dokładnie masę na chleb aby nie było grudek.
Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch.
Foremkę z ciastem włożyłam do reklamówki, zawiązałam ją i odstawiłam na blacie kuchennym na całą noc na 11 - 12 godzin.
Chleb wyrośnie do wysokości foremki.
Piekarnik nagrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół.
Piekłam chleb przez 45 - 50 minut lub do suchego patyczka, przy wkładaniu spryskałam wierzch wodą.
Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                        "Podróże małe i duże"
Kaplica prezydencka w Spale
Kościół p.w. Matki Bożej Królowej Polski w Spale wzniesiony był jako Kaplica Prezydencka pod wezwaniem Matki Boskiej Królowej Korony Polskiej w 1923 roku na polecenie prezydenta S.Wojciechowskiego.

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger