wtorek, 29 sierpnia 2017

Pulpety rybne w sosie pomidorowym - rybne curry

Do dzisiejszego dania użyłam płoci, małych słodkowodnych rybek.
Tak dawno ich już nie jadłam, pamiętam jak dawno temu całe reklamówki płotek dostawałam od znajomych i wysmażaliśmy je wprost nad ogniskiem albo na patelni na ognisku.
Były chrupiące i pyszne a najważniejsze nie trzeba było obierać ości.
Jak tylko udało mi się zakupić płotki zaraz przerobiłam je na pulpety.
Są pyszne, soczyste, aromatyczne i znakomite w sosie, polecam wypróbować.
Pulpety rybne w sosie pomidorowym.


                      Składniki:

  • 400 g tuszek z płoci
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka suszu z łososia
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki bułki tartej do obtaczania
  • olej do smażenia pulpetów

                        Sos:

  • 1 puszka mleczka kokosowego - 400 g
  • 1 puszka pomidorów krojonych - 400 g
  • 2 gałązki oregano
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki bazylii
  • 1 korzeń kurkumy lub 1,5 łyżeczki sproszkowanej
  • 1 łyżeczka płatków nieaktywnych drożdży
  • 2 - 3 łyżki curry
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • sól morska do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • szczypta trzcinowego cukru


Ryby umyłam
i przepuściłam przez maszynkę do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach.
Ryby zmieliłam razem z ośćmi, te resztki które zostaną wysmażą się na patelni.
Bułkę namoczyłam w wodzie a jak namiękła, odcisnęłam i dodałam do ryby.
Dodałam jajo, posiekaną cebulkę, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekany lubczyk, sól pieprz i susz z łososia.
Wyrobiłam rękoma wszystko na zwartą masę.
Z masy robiłam kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.

Na patelni rozpuściłam masło i dodałam na nie posiekany korzeń kurkumy, nieaktywne drożdże, listki curry, mielony kmin, cukier, sól i pieprz cytrynowy, podgrzewałam aż przyprawy zaczęły pachnieć.
Wtedy na patelnię wlałam mleczko kokosowe i pomidory, zagotowałam i gotowałam jeszcze 10 minut.

Teraz do sosu wsypałam listki oregano, tymianku i posiekane listki bazylii a także włożyłam usmażone pulpety.
Gotowałam pod przykryciem na bardzo maleńkim ogniu bez mieszania przez 5 - 8 minut.
Danie gotowe.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej własny.
                                     "Podróże małe i duże"
Ruiny zamku królewskiego w Inowłodzu
Zamek królewski z XIV wieku ufundowany przez Kazimierza Wielkiego nad rzeką Pilicą.
Podczas Potopu szwedzkiego zniszczony całkiem i już nigdy nie odbudowany.

2 komentarze

  1. coś przepysznego! uwielbiam takie smaki, a z rybą to już wypas totalny! :D

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger