sobota, 8 lipca 2017

Zupa krem z topinamburu i pasternaku z chrupiącymi ziemniakami

Takie zupy kremy są idealne na szybki obiad i zaspokojenie głodu.
Zupa jest kremowa, pyszna i dodatkowo bardzo zdrowa.
Polecam gorąco, pieczone ziemniaki idealnie nadają zupie charakteru.
Zupa krem z topinamburu i pasternaku z chrupiącymi ziemniakami.

Składniki:
  • 500 g topinamburu
  • 50 g pasternaku
  • 10 cm białej części pora
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka pasty pikantnej paprykowej sambal oelek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka curry
  • ziemniaki pieczone do podania
  • listki oregano

Przygotowanie zupy:
  • Warzywa umyłam i obrałam, pokroiłam w kostkę.
  • W dużym garnku podsmażyłam na oliwie pokrojone warzywa, wlałam bulion i gotowałam przez 20 minut.
  • Jak warzywa zmiękły dodałam sól, kmin rzymski i curry i zmiksowałam całość na gładki krem, na koniec dodałam pikantną pastę paprykową.
  • Ziemniaki piekłam z solą, pieprzem i ziołami.
  • Podałam zupę z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Las Julianów
Piękne niebo, początek wiosny, gra kolorów bieli i niebieskości napawa optymizmem.
Polecam wędrówki po lesie.

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger