piątek, 7 lipca 2017

Sorbet truskawkowy

Desery na zimno - taki oto tytuł naszego nowego wydarzenia na FB.
Jak jest lipiec to ma być ciepło a nie któryś rok z rzędu lipcopad zamiast lata.
Dzięki naszemu wydarzeniu zaczarujemy może trochę lato i wróci swą magią i pięknym, ciepłym słońcem?
No to na przekór pogodzie pyszne lody proponuję.
Tylko trzy składniki a potem "niebo w gębie" jak mawiają i lato wróci na pewno.
Robienie sorbetów jest bajecznie proste i można je wykonać niemal ze wszystkich owoców więc zaczynajmy.
Sorbet truskawkowy.


Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wody
  • sok z 1 cytryny
Przygotowanie sorbetu:
  • Do rondelka wlałam wodę, wsypałam cukier i dodałam sok z cytryny, zagotowałam i gotowałam tyle aż cukier się rozpuścił, przestudziłam.
  • Truskawki umyłam, usunęłam szypułki i zmiksowałam na gładki mus, dodałam przestudzony syrop.
  • Masę truskawkową przelałam do płaskiego pojemnika i wstawiłam do zamrażarki.
  • Po 2 godzinach wyjęłam i zmiksowałam blenderem ręcznym aby kryształki równo powstawały.
  • Przez kolejne 3 godziny wyjmowałam sorbet co godzina i miksowałam, wstawiałam ponownie do zamrażarki.
  • Masa zamraża się całkowicie po 6 godzinach i wówczas można ją nakładać i robić kulki.

Smacznego.
Źródło.
Desery na zimno na innych blogach:
Sylwia Pawleta zdjęcie z FB
Czarna od kuchni
Marcepanowy kącik
Moje Małe Czarowanie
Grunt to przepis
Moje domowe kucharzenie
Dorota Lapacz zdjęcie z FB
Teresa Walczak zdjęcie z FB
Dorota Legec zdjęcie z FB
Kuchenne zapiski Edyty
Kuchnia mniam
Słodkie okruszki
Zrób to smacznie
"Podróże małe i duże"
Spichlerz zbożowy
Spichlerz zbożowy z początków XX wieku miałam okazję oglądać w Skansenie Rzeki Pilicy w Tomaszowie Mazowieckim.
Można tam obejrzeć wiele innych ciekawych eksponatów z początku ubiegłego wieku.

16 komentarze

  1. Lipcopad! - idealnie oddaje aktualna aurę :D Czy to lipiec, czy listopad, zawsze mogłabym się z radością raczyć takim sorbetem :) Dzięki Dorotko za wspólne, weekendowe kucharzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny i na prawdę zimny deser :)Dziękuję za wspólny udział w akcji i do następnej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto, a jak pysznie..Dzięki Dorotko za wspólną zabawę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi apetytu na lody. Twoje wyglądają smakowicie :) Dziękuję za wspólne kucharzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... jak ja lubię takie desery ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie :) Dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To się nazywa orzeźwiający deser :) Pycha!
    A w skansenie w Tomaszowie jeszcze nie byliśmy, ale na pewno odwiedzimy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam sorbety, więc z pewnością wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger