piątek, 2 czerwca 2017

Bagietki bez wyrabiania

Bagietki dla leniwych dziś mam do pokazania.
Te bagietki zarabia się wieczorem, one sobie rosną a potem drugiego dnia można je upiec.
Mają chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze, są idealne na zapiekanki czy z samym masłem, polecam.
Szybkie bagietki bez wyrabiania.



Składniki:
  • 600 g mąki pszennej T 650 
  • 10 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 łyżki oliwy 
  • ok. 1,5 szklanki wody 



Przygotowanie bagietek:
  • Drożdże rozpuściłam w szklance wody.
  • Do miski z pokrywką wsypałam mąkę, wlałam oliwę i rozpuszczone drożdże, wsypałam sól i cukier oraz wlałam resztę wody.
  • Rękami zarobiłam ciasto do momentu aż stało się zwarte ale nie za bardzo, jeśli takowe jest dodać należy wody.
  • Ciasto podczas wyrastania staje się bardziej lejące.

  • Przykryłam pojemnik pokrywką i pozostawiłam na blacie kuchennym na 12 - 20 godzin, sami to regulujcie aby pasowało czasowo.


  • Na drugi dzień ciasto wyjęłam na blat posypany mąką i złożyłam ciasto jak kopertę.
  • Potem podzieliłam ciasto na cztery części.
  • Każdą część rozwałkowałam na prostokąt 20 x 20 cm i zwinęłam w rulon




  • Końce bagietek zlepiłam, ułożyłam je zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Przykryłam bagietki ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na 40 - 50 minut.
  • Piekarnik nagrzałam do 250 C z opcją grzania góra/dół.
  • Po wyrośnięciu nacięłam bagietki nożem, można użyć żyletki czy skalpela.


  • Piekarnik spryskałam wodą i wstawiłam blachę z bagietkami.
  • Po 5 minutach jeszcze raz spryskałam piekarnik.
  • Piekłam bagietki 25 minut aż całkowicie się zrumieniły.



Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Żonkile
Pierwsze wiosenne kwiaty pachną czasami już w marcu a na pewno w kwietniu na rabatach i w wazonach.
Są urocze i cieszą oczy, nastrajają pogodnie.
Takie małe wspomnienia.

8 komentarze

  1. Zapachniało bagietkami. Cudownie wyglądają narobiłaś mi ogromnej ochoty.
    Muszę je upiec.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne! Porywam i na pewno zrobię! Tak jeszcze nie formowałam bagietek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają bardzo apetycznie i rzeczywiście nie wymagają zbyt dużo wysiłku :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  4. No to w końcu z wyrabianiem czy bez? Tytuł mówi co innego, a opis co innego.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger