Pamiętamy pomidorówkę z naszego dzieciństwa i przeważnie są to dobre wspomnienia.
Warto jednak czasami zrobić wersję inną niż tradycyjna pomidorówka.
Moja dzisiejsza zupa to bogactwo białka, żelaza i błonnika, na styl indyjski, dlatego polecam ją serdecznie.
Zupa przygotowana z półproduktów i dzięki temu szybki obiad podamy na stół.
Zupa pomidorowa z fasolą, soczewicą i szpinakiem.
Składniki:
- 1 puszka pomidorów krojonych z chili - 400 g
- 1 puszka białej i fioletowej fasoli ugotowanej na parze - 425 ml
- 120 g szpinaku świeżego baby
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1,3 l bulionu warzywnego
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1 łyżeczka curry indyjskiego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Na oleju podsmażyłam przyprawy: kozieradkę i curry i wlałam do zupy, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wymieszałam.
Na koniec dodałam do garnka umyte listki szpinaku i chwilę podgrzewałam aby listki lekko zwiędły.
Rozlałam zupę na talerze.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Jesienny modrzew |
0 komentarze
Publikowanie komentarza
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.