poniedziałek, 20 marca 2017

Zupa pomidorowa z fasolą, soczewicą i szpinakiem

Zupa pomidorowa to temat rzeka.
Pamiętamy pomidorówkę z naszego dzieciństwa i przeważnie są to dobre wspomnienia.
Warto jednak czasami zrobić wersję inną niż tradycyjna pomidorówka.
Moja dzisiejsza zupa to bogactwo białka, żelaza i błonnika, na styl indyjski, dlatego polecam ją serdecznie.
Zupa przygotowana z półproduktów i dzięki temu szybki obiad podamy na stół.
Zupa pomidorowa z fasolą, soczewicą i szpinakiem.

Składniki:
  • 1 puszka pomidorów krojonych z chili - 400 g
  • 1 puszka białej i fioletowej fasoli ugotowanej na parze - 425 ml
  • 120 g szpinaku świeżego baby
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1300 ml bulionu warzywnego
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 łyżeczka curry indyjskiego
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
Przygotowanie zupy:
  • Soczewicę przepłukałam na sicie, wsypałam do garnka, dolałam bulion i gotowałam 15 minut po czym dodałam pomidory, fasolę i gotowałam jeszcze 10 minut.
  • Na oleju podsmażyłam przyprawy: kozieradkę i curry i wlałam do zupy, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wymieszałam.
  • Na koniec dodałam do garnka umyte listki szpinaku i chwilę podgrzewałam aby listki lekko zwiędły.
  • Rozlałam zupę na talerze.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Jesienny modrzew

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger