Smakują obłędnie a dodatek guacamole - mojego ulubionego sosu nadaje im jedyny i niepowtarzalny smak.
Zachęcam nie tylko wegan i wegetarian do próbowania ale i mięsożerców, zobaczycie jaki można super obiad zrobić bez mięsa.
Polecam gorąco.
Kotlety z cukinii z miętowym guacamole.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 1 łyżka soli
- ¼ - ½ szklanki mąki pszennej lub ryżowej- dałam ryżową
- ¼ szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- ½ pęczka koperku
- ½ pęczka szczypiorku
- ¼ pęczka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- spora ilość soli
- spora ilość czarnego pieprzu
- olej do smażenia
Miętowe guacamole:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 szalotki lub ½ białej cebuli- dałam szalotkę
- kilka gałązek kolendry
- kilka gałązek mięty
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól
- czarny pieprz
Cukinię wraz ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach, posypałam łyżką soli i zostawiłam na sicie aby sok ociekał.
Po 30 minutach odcisnęłam resztę wody z cukinii i przełożyłam ją do miski.
Zioła, kapary i czosnek drobno posiekałam i dołożyłam do cukinii wraz z pozostałymi składnikami.
Wyrobiłam masę rękoma bardzo dokładnie.
Wilgotnymi dłońmi formowałam kotlety i smażyłam je z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Osączałam kotlety na ręczniku papierowym.
Z awokado wyjęłam pestki a potem łyżeczka miąższ, rozgniotłam go widelcem.
Dodałam sok z cytryny, posiekaną szalotkę, zioła i wymieszałam całość ugniatając widelcem.
Podałam gorące kotlety z guacamole.
Smacznego.
Przepis Marta Dymek
"Podróże małe i duże"
Kołobrzeg |
2 komentarze
Brzmi bardzo niezwykle i pięknie wygląda:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńI jest bardzo smaczne, polecam. Pozdrawiam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.