środa, 22 marca 2017

Pieczeń cielęca

Mięso pyszne i aromatyczne dziś na obiad proponuję.
Mięso cielęce zakupiłam już w siatce, dzięki temu przy pieczeniu nie rozsypało się a efekt wyszedł znakomity.
Polecam serdecznie do obiadu lub do kanapek do szkoły czy pracy, na śniadanie.
Pieczeń cielęca.


                 Składniki:
  • 1 kg cielęciny karkowej na pieczeń
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 6 listków szałwii 
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 30 %
  • 50 ml białego, wytrawnego wina
  • sól morska
  • pieprz czarny
Mięso natarłam pieprzem, posypałam solą i obsmażyłam na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
Cebulę posiekałam i podsmażyłam na tym samym tłuszczu.
Podsmażoną cebulę włożyłam do naczynia do zapiekania, wlałam bulion i dodałam listki szałwii i gałązkę rozmarynu.
Na posłaniu z cebuli położyłam mięso.
Naczynie z przykryciem włożyłam do nagrzanego do 70 - 80 C z opcją grzania góra/dół piekarnika.
Piekłam pieczeń ok. 2 godzin.
Upieczone mięso pozostawiłam aby odpoczęło a sos z pieczenia wymieszałam z winem i śmietaną, zagotowałam i gotowałam jeszcze jakieś 5 minut, doprawiłam solą i pieprzem.
Gdy mięso odpoczęło pokroiłam je na plastry i polałam sosem.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Rudbekia

4 komentarze

  1. Na pewno jest pyszna :) Chyba się skuszę i spróbuję taką zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepisy i tak na pewno smakują, dziś test na karczek cielęcy z piekarnika.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger