wtorek, 21 lutego 2017

Pankejki - Pancakes amerykańskie

Jak je zwał tak je zwał, wiadome jest tylko że te puszyste placuszki amerykańskie wszyscy uwielbiają.
Tym razem zaczerpnęłam sposobu Magdy Gessler, placuszki są rewelacyjne, spróbujcie je usmażyć a przepadniecie.
Jako dodatek miód, syrop klonowy, cukier puder co Wam w duszy gra.
Pankejki - Pancakes amerykańskie.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej T 650 z małą górką
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki maślanki - ja dałam jogurt naturalny 0%
  • 4 roztrzepane jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • masło do smażenia
Przygotowanie pankejków:
  • Do miski wlałam jogurt, dodałam roztrzepane jaja, olej, miód, ekstrakt z wanilii i wymieszałam.
  • Dodałam przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę.
  • Wymieszałam do połączenia składników, masa nie musi być idealnie wymieszana.
  • Ciasto musi odstać bo inaczej nie będą naleśniki puszyste.
  • Moje stało 2 godziny i trochę za krótko, najlepiej zrobić ciasto dzień wcześniej, niech odpoczywa całą noc.
  • Naleśniki smażyłam na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam z cukrem pudrem.
Smacznego.
Według przepisu Magdy Gessler.
"Podróże małe i duże"
Listopadowa czubajka kania

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger