czwartek, 5 stycznia 2017

Waniliowa zupa krem z dyni na ostro

Pysznych dyniowych potraw nigdy dość na mym stole, więc dziś proponuję zupę której składniki wydawałoby się nie powinny pasować do siebie a jednak pasują i to idealnie.
Zupa jest aromatyczna a wanilia podkręca znakomicie jej smak i aromat.
Polecam gorąco i uprzedzając komentarze dynia jest w sprzedaży, u mnie na ryneczku pan sprzedawał w Sylwestra piękne okazy.
Waniliowa zupa krem z dyni na ostro.

Składniki:
  • 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni - miałam Hokkaido więc pokroiłam ze skórką
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 laska wanilii
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 łyżki suszonej szałwii

Przygotowanie zupy:
  • Ponieważ miałam dynię Hokkaido pokroiłam ją w kostkę razem ze skórką.
  • Pokroiłam w kostkę także cebulę.
  • Pokrojoną cebulę podsmażyłam na oleju, potem dodałam dynię, listki szałwii oraz wlałam bulion.
  • Laskę wanilii rozkroiłam wzdłuż, wydrążyłam ziarenka i włożyłam do garnka razem z laską.
  • Gotowałam 15 minut aż dynia zmiękła.
  • Wyjęłam z zupy laskę wanilii a zupę zmiksowałam na krem.
  • Doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem.
  • Podałam z chlebem pieczonym na wodzie pomarańczowo - jabłkowej.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Dokąd to?

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger