piątek, 13 stycznia 2017

Płatki owsiane z masłem orzechowym i granatem

Na śniadanie dobre i pożywne płatki są zawsze znakomitym pomysłem. 
Jeśli wzbogacimy je jeszcze o pestki granatu i masło orzechowe to w rezultacie otrzymamy pełnowartościowy posiłek, który teraz zimą wzmocni nasz organizm i napełni energią np. na skrobanie szyb w samochodzie czy odśnieżanie chodnika przed domem każdego ranka.
Pomysł zaczerpnęłam z  Jamiego Olivera.
Płatki owsiane z masłem orzechowym i granatem.


           Składniki: 4 porcje
  • 150 g płatków owsianych
  • sok z 1 cytryny
  • gruszka nashi
  • 2 łyżki nasion chia
  • 140 ml mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pesteczki z 1/2 laski wanilii
  • 1 zamrożony banan
  • pestki granatu do dekoracji
  • 2 łyżki niesłodzonego masła orzechowego
            Masło orzechowe smakowe:
  • 5 łyżek niesłodzonego masła orzechowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
Płatki wsypałam do miski na wieczór, zalałam 500 ml gorącej wody, wcisnęłam sok z cytryny i odstawiłam na całą noc.
Najkrócej można zostawić na 2 godziny.
Rano płatki odcedziłam i przepłukałam na sicie, włożyłam do miski, dodałam startą na tarce o dużych otworach gruszkę nashi, dolałam mleko, cynamon i wanilię, nasiona chia, dokładnie wymieszałam.
Połowę masy przełożyłam do kielicha blendera, dodałam zmrożonego banana i 2 łyżki masła orzechowego, zmiksowałam na gładki krem.
Wymieszałam z resztą niezmiksowanych płatków.
Masło orzechowe wymieszałam z syropem klonowym, cynamonem i solą.
Do pucharków nałożyłam płatków, a na wiech po łyżce masła orzechowego z cynamonem, posypałam pestkami granatu.
Smacznego.
Inspiracja Jamie Oliver
"Podróże małe i duże"
Komuś smakowało - jesienny las

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger