środa, 19 października 2016

Kalafior zapiekany z pomidorami

Bardzo aromatyczne i pyszne danie dziś zaproponuję.
Kalafior podany z bułeczką jest pyszny ale ten zapieczony z pomidorami nie ma sobie równych.
Polecam danie bardzo gorąco.
Kalafior zapiekany z pomidorami.


                Składniki:
  • 700 g pomidorów
  • 1 kalafior
  • 5 dużych cebul
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru startego na tarce
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryka lub1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól do smaku
  • 100 g orzeszków nerkowca namoczonych wcześniej 4 godziny w zimnej wodzie
              Do podania:
  • jogurt naturalny
  • ryż na sypko
  • pasta sambal oelek

Cebule obrałam i pokroiłam w plastry, podsmażyłam na pateln razem z posiekanym czosnkiem, przełożyłam do garnka.
Pomidory obrałam ze skórki i pokroiłam na cząstki, włożyłam je na sito a sito umieściłam nad garnkiem.
Rękoma wyciskałam sok z pomidorów nad sitem, sok pozostawiłam na potem.
Na patelni rozgrzałam olej, dodałam wszystkie przyprawy a jak zaczęły pachnieć dodałam odciśnięte pomidory i smażyłam jakieś 30 minut.
Całość wlałam do blendera, dodałam także namoczone i osączone orzeszki nerkowca oraz odciśnięty z pomidorów sok ale tylko wówczas jak sos wychodzi za gęsty, a mój takowy był.
Kalafiora podzieliłam na różyczki i ułożyłam na cebuli w garnku do zapiekania.
Całość polałam sosem z pomidorów, wymieszałam i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 190 C z opcją grzania góra/dół na 40 minut.
Podałam z kleksem jogurtu oraz pastą sambol oelek na sypkim ryżu.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Miłość?

8 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger