środa, 26 października 2016

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie

Bardzo prosty w wykonaniu, bardzo zdrowy bo pełnoziarnisty i na zakwasie bochen chleba mam dla Was.
Koniecznie upieczcie sobie taki chleb aby potem cieszyć się że nie musicie zajadać chleba z marketu naładowanego całym mnóstwem ulepszaczy tylko pyszny, pachnący domowy chleb.
Polecam gorąco.
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie.


                  Składniki: forma 31 x 14 cm
            Zaczyn:
  • 3 łyżki czynnego zakwasu żytniego
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka zimnej wody
            Chleb właściwy:
  • 250 g mąki pszennej graham
  • 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • cały zaczyn
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki otrębów żytnich
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika + do wysypania blaszki
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki wody
  • świeże drożdże wielkości orzecha jeśli macie słaby zakwas, jeśli zakwas jest mocny nie potrzeba
Do miski włożyłam 3 łyżki zakwasu, dodałam mąkę i wodę, wymieszałam i przykryłam folią spożywczą.
Pozostawiłam na 8 - 12 godzin na blacie kuchennym.
Po tym czasie do miski wsypałam obie mąki, dodałam sól, otręby, siemię lniane, pestki słonecznika i dyni, wlałam zaczyn, wodę i wymieszałam bardzo dokładnie.
Masa jest konsystencji gliny.
Przykryłam miskę ściereczką i pozostawiłam na 2 - 3 godziny, czasami dłużej aż masa się napuszyła, ma gąbczastą strukturę.
Formę do chleba wysmarowałam grubo masłem, wysypałam boki pestkami słonecznika a spód mąką i przełożyłam do niej wyrośnięte ciasto.
Wygładziłam wierzch wodą.
Piekarnik nagrzałam do 180 C z opcją grzania góra/dół, wsunęłam formę do środka i piekłam przez 1 godzinę i 10 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleb z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże" 
Podgrzybek zajączek

8 komentarze

  1. Brawo - cudny wypiek ... Gdybym maiła możliwość poprosiłabym o kromeczkę takiego chlebka :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kromeczkę możesz mieć jak zabierzesz się za wypiek pysznego, własnego chleba, pozdrawiam.

      Usuń
  2. Ach te Twoje chlebusie.....Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio przez inne zajęcia odbiłam się zupełnie od pieczenia chleba. Pora zrobić zakwas i powrócić do dobrego zwyczaju.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdzie podział się stary zakwas? czemu robić nowy? Pieczenie chleba dla nie to dobry nawyk. Pozdawiam

      Usuń
  4. bardzo zdrowy i pyszny chleb

    -------------------------------------

    http://bit.ly/2exPe2V

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger