poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Razowy chleb na sodzie ze słonecznikiem

Chleb na sodzie robi się błyskawicznie i szybko się piecze a potem cieszymy się smakiem cudownej pajdy z masłem.
Najlepiej smakuje tego samego dnia.
Polecam dla "leniuchów" chlebowych, nie trzeba tutaj czekać aż urośnie, on rośnie sam w piecu.
Razowy chleb na sodzie ze słonecznikiem.



Składniki:
  • 200 g mąki pszennej T 650
  • 20 g mąki pszennej graham T 1850
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 szklanka - 250 ml maślanki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
Przygotowanie dania:
  • Do misy robota wsypałam obie mąki, sól, sodę i wymieszałam.
  • Teraz dodałam maślankę i chwilę wyrabiałam.
  • Ciasto przełożyłam na omączony blat i wyrobiłam kulę.
  • Jeśli lepi się do rąk podsypcie mąką.
  • Z ciasta uformowałam bochenek, ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, chleb nacięłam głęboko na krzyż.
  • Piekłam bochen w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
  • Po upieczeniu studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis kuchni irlandzkiej.
"Podróże małe i duże"
Truskawki

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger