wtorek, 12 lipca 2016

Kiszone rzodkiewki

Jedliście kiedyś kiszone rzodkiewki? powiem tylko tyle że jeśli nie to błąd, który szybko trzeba nadrobić.
Zaskakująco pyszny smak i konsystencja takich rzodkiewek, pasujących do dań wszelakich, uczynią obiad czy śniadanie ucztą.
Popróbujcie własnych dodatków albo zróbcie tak jak, te moje są przepyszne.
Kiszone rzodkiewki.





Składniki:
  • 3 pęczki rzodkiewek
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 1 litr wrzącej wody
  • 1 łyżeczka gorczycy białej
  • 1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 łodyga kopru wraz z baldachem ziaren
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 5 cm korzenia chrzanu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry


Przygotowanie rzodkiewek:
  • Rzodkiewki obrałam, umyłam.
  • Na dnie słoja ułożyłam koper, potem włożyłam wszystkie rzodkiewki.
  • Wsypałam pieprz, gorczycę i kolendrę oraz poukładałam ząbki czosnku, pokrojony w plastry chrzan.
  • Zalałam całość gorącą wodą w której wymieszałam sól.
  • Zakręciłam słój i pozostawiłam na tydzień aż rzodkiewki ukisły.
  • Potem to już tylko zajadać.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Na łące

4 komentarze

  1. Nawet nie wiedziałam że rzodkiewki można kisić:)))bardzo chętnie wypróbuje:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu kisić można wszystkie warzywa, sprawa tylko odpowiednich dodatków.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger