środa, 13 lipca 2016

Ośmiornica po grecku w winie

Ośmiornicę podawałam już nie raz nie dwa, w każdej postaci jest pyszna i delikatna.
Dziś przedstawiam ośmiornicę po grecku w winie, klasyczny przepis greckiej kuchni.
Tak podane mięso ośmiornicy jest delikatne i kremowe, do tego ulubiony makaron i obiad gotowy, polecam.
Ośmiornica po grecku w winie.



   
Składniki:

  • 1 duża ośmiornica ok. 1000 g
  • 120 ml oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 słodkiej papryki w proszku
  • 3 gałązki tymianku
  • 150 ml wytrawnego różowego wina
  • 100 ml słodkiego białego wina
  • 1 puszka krojonych pomidorów - 400 ml
  • 1/2 szklanki wody
  • natka pietruszki
  • 200 g makaronu pappardelle
  • 1 gałązka lubczyku


Przygotowanie dania:
  • Ośmiornicę - kupiłam mrożoną rozmroziłam, umyłam , wycięłam dziób i pokroiłam na kawałki.
  • Cebulę i czosnek drobno pokroiłam.
  • Do garnka wlałam oliwę, wrzuciłam cebulę i czosnek i zeszkliłam warzywa.
  • Dodałam teraz ośmiornicę i chwilę smażyłam, ośmiornica zmieni nieznacznie kolor.
  • Dodałam teraz ziele angielskie, liść laurowy, paprykę w proszku oraz tymianek a także wlałam oba wina.
  • Całość gotowałam aż płyn się zredukował o połowę.
  • Teraz dodałam do garnka pomidory i wodę i gotowałam na małym ogniu przez około godzinę.
  • Na koniec doprawiłam solą i pieprzem, dodałam posiekany lubczyk.
  • Makaron ugotowałam al'dente.
  • Podałam ośmiornicę z makaronem i posypałam posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Konwalie majowe

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger