czwartek, 7 kwietnia 2016

Omlet serowy

W tym omlecie wykorzystałam wiele swoich domowych wyrobów bo i kiełbasa Palcówka się znalazła i ser typu koryciński, kiełki własnej produkcji.
W ten sposób powstał pyszny i aromatyczny omlet, polecam.
Omlet serowy.

   
             Składniki:
  • 4 jaja - białka oddzielić od żółtek
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • ok. 50 g sera typu koryciński
  • ok. 50 g sera Lazur ze srebrzystą pleśnią
  • garść kiełków z kapusty
  • 1 laska kiełbasy Palcówka
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka listków trybuli
  • 1 łyżka masła klarowanego

Żółtka oddzieliłam od białek.
Ser koryciński pokroiłam w paseczki.
Posiekałam drobno miętę, a kiełbasę pokroiłam w cieniutkie plasterki.
Białka ubiłam na sztywną pianę i ubijając dodawałam po 1 żółtku.
Teraz dodałam mąkę delikatnie mieszając łopatką, delikatnie posoliłam masę.
Na patelni rozgrzałam masło, wylałam połowę masy, wyłożyłam paski sera typu koryciński, plastry kiełbasy i kiełki
i zalałam resztą masy jajecznej.
Na wierzchu pokruszyłam ser lazur, posypałam listkami trybuli i mięty.

Przykryłam patelnię pokrywką i smażyłam tak długo aż spód się przypiekł a ser na wierzchu rozpuścił.
Podałam od razu.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Tunezyjska pomarańcza

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger