czwartek, 28 kwietnia 2016

Karmelizowany korzeń lotosu

Korzeń lotosu zakupiłam w Fusion Gusto i postanowiłam zrobić go na sposób azjatycki.
Tak podany korzeń lotosu jest słodkawy i przepyszny, polecam gorąco.
Jest to danie kuchni chińskiej i wegetariańskiej.
Karmelizowany korzeń lotosu.

                 
                     Składniki:
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 główka czosnku
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm korzenia imbiru
  • 550 g świeżego korzenia lotosu
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki wina ryżowego 
  • 1 łyżka brązowego octu ryżowego
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego 
  • papryczka chili
  • kiełki słonecznika 2 - 3 łyżki
  • 2 łyżki posiekanego tymianku 
  • ryż ugotowany na sypko do podania

Korzeń imbiru obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki.
Całą główkę czosnku przekroiłam w poprzek razem z łupiną.
Ząbki czosnku pokroiłam w cienkie plasterki.
Korzeń lotosu obrałam i pokroiłam w plasterki pół centymetrowe.
Rozgrzałam olej tak aby zaczął dymić i włożyłam główkę czosnku przekrojeniem do dołu i podsmażałam 1 minutę.
Teraz dodałam na patelnię czosnek, imbir, korzeń lotosu i podsmażałam 3 - 4 minuty.

Teraz zasypałam wszystko cukrem i podgrzewałam do momentu aż cukier się skarmelizował.
Teraz dodałam wino ryżowe i smażyłam przez minutę.
Dodałam ocet ryżowy i sos sojowy i smażyłam kolejną minutę albo dwie.
Podałam od razu z ryżem na sypko, posypane posiekanym tymiankiem, paseczkami papryczki chili oraz kiełkami słonecznika.

Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej Kylie Kwong
"Podróże małe i duże"
Maki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger