piątek, 8 kwietnia 2016

Drożdżowy wieniec z jabłkami i polewą jeżynową

Od przed świąt miałam przerwę od Ciasta na niedzielę, bo i od słodkości trzeba czasami odpocząć.
Tym razem biorę udział i do tego sama wybrałam temat i jest to :
Wieńce, plecionki, chałki.
Zapraszam do zaglądania i inspiracji u wszystkich którzy brali udział w wydarzeniu - lista na końcu postu.
Moje ciasto to delikatny wieniec drożdżowy z pyszną polewą zapraszam.
Wieniec drożdżowy z nadzieniem jabłkowym z polewą jeżynową.



Składniki: tortownica z kominem śr. 26 cm
  • 500 g mąki pszennej 
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 100 ml mleka 
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 jajka 
  • 75 g roztopionego masła 
  • 50 ml alkoholu - u mnie koniak 
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem 
Jabłka:
  • 3 duże jabłka 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
Polewa jeżynowa:
  • 3/4 szklanki jeżyn i malin - miałam leśne 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 100 ml wody

Przygotowanie wieńca:
  • Jabłka obrałam, pokroiłam w dużą kostkę i podsmażyłam na maśle.
  • Podczas smażenia dodałam cukier i smażyłam aż jabłka prawie się rozpadały.
  • Na koniec dodałam kardamon i wymieszałam, pozostawiłam do wystudzenia.
  • Jeżyny i maliny włożyłam do garnuszka, wsypałam cukier i rozgotowałam je pod przykryciem.
  • Mąkę wymieszałam z wodą i wlałam do jeżyn ciągle mieszając.
  • Gotowałam aż całkiem zgęstniała 2 - 3 minuty.
  • W ciepłym mleku rozpuściłam łyżkę cukru i drożdże.
  • Mąkę wymieszałam z cukrem.
  • Do mąki dodałam rozpuszczone masło, zaczyn, jajka i koniak, wymieszałam dokładnie.
  • Potem wyrabiałam jakieś 10 minut aż stało się elastyczne i odchodziło od ręki.
  • Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, zagniotłam i rozwałkowałam na duży prostokąt grubości 1/2 cm a na wierzchu rozsmarowałam jabłka.
  • Zwinęłam ciasto w rulon i umieściłam w formie wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej mąką.
  • Piekłam wieniec w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut.
  • Po upieczeniu wyjęłam ciasto z formy i pozostawiłam do całkowitego wystudzenia.
  • Polałam wierzch wieńca polewą jeżynową.

Smacznego.
Źródło.
Wieńce, plecionki i chałki na blogach":
Asia - Sama słodycz i szczypta chili
Angelika - Życie zaczyna się od kuchni
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Joanna - Różowa kuchnia
Dorota - Esmeralda ze smakiem
"Podróże małe i duże"
Gibraltar

12 komentarze

  1. Um bolo delicioso.
    Um abraço e bom fim de semana.
    http://andarilharar.blogspot.pt/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam.pysznie wygląda.Ja dziś planuje zrobić coś zakręconego..

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie :) dziękuję za wspólne wypiekanie :)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i dziękuję ale się rozdziękowałam. Fajnie się razem wypieka Asiu.

      Usuń
  4. Pysznie wygląda ...mniam ;-) dziękuje za wspólne wyplatanie.
    Ps. Pierwsze zdjęcie rewelacyjne;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno smacznie wyszło. Dziękuje za wspólne wypiekanie .

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały kołacz. Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger