środa, 9 marca 2016

Zupa z trybuli

Trybula to gatunek rośliny z rodziny selerowatych.
Znana jest już od średniowiecza.
Nać używana jest jako przyprawa i ma delikatny lekko orzechowy smak, zachęcam do próbowania.
Dziś podam przepis na pyszną zupę z dodatkiem trybuli.
Zupa z trybuli.

Składniki:
  • 50 g pora - biała część
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 225 g bulionu warzywnego
  • 2 duże garście trybuli - ja wzięłam 1 cała doniczkę
  • 2 łyżki śmietanki 30 %
  • sól morska
  • pieprz
Przygotowanie zupy:
  • Pora drobno posiekałam i usmażyłam go na maśle klarowanym po czym zalałam wszystko bulionem i gotowałam 10 minut.
  • Trybulę posiekałam wraz z ogonkami i dodałam do zupy, dodałam śmietankę, ponownie zagotowałam i zmiksowałam ale nie do końca aby kawałeczki 'pod zębem' były.
  • Doprawiłam zupę do smaku solą i pieprzem.
  • Podałam z fuczkami czyli placuszkami z kapusty kiszonej.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kazimierz Dolny - Wisła

4 komentarze

  1. Takiej zupki jeszcze nie jadłam, chętnie bym skosztowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak się robi te łuczki ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placuszki z kapusty kiszonej http://doowa.blogspot.com/search?q=placuszki+z+kapusty+kiszonej

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger