środa, 13 stycznia 2016

Białkowe placuszki lekkie jak pianka

Te placuszki są leciutkie jak pianka i smakują obłędnie.
Upieczenie takich chmurek to najlepszy sposób na wykorzystanie białek a efekt zadziwi każdego.
Polecam same lub z miodem czy ulubioną konfiturą.
Zabieramy się do smażenia wszak karnawał mamy.
Białkowe placuszki.


Składniki:
  • 4 białka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 płaskie łyżki cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:
  • Białka przeważnie mam zamrożone dlatego wyjmuję je dzień wcześniej i zostawiam do rozmrożenia w temperaturze pokojowej.
  • Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodałam cukier i cukier waniliowy i ubijałam jeszcze chwilę.
  • Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawałam do białek mieszając łyżką drewnianą.
  • Rozgrzałam olej i do gorącego dwoma łyżkami - jedną nabierałam masę a drugą zsuwałam do oleju.
  • Łyżki maczałam w gorącym oleju aby masa nie przywierała.
  • Smażyłam z obu stron na złoty kolor, osączałam na ręczniku papierowym.
  • Posypałam cukrem pudrem.
  • Uważajcie aby nie przesadzić z ilością bo mogą zniknąć za szybko.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Stawy w Konstantynowie Łódzkim - grudzień 2015

12 komentarze

  1. wyglądają przepysznie - idealne na karnawał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm przyznam, ze pierwszy raz słyszę o mrożeniu białek :) Faktycznie czasem nie ma co z nimi zrobic jak zostają... Przepis ciekawy i z pewnością go wykorzystam w swojej kuchni bo lubimy z córką takie smakołyki :)
    Pozdrawiam!
    martaimama.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożę białka od zawsze, na bezy czy Pavlową są najlepsze mrożone bo odstoją się podczas rozmrażania i wtedy nie opadną bezy.
      Wypróbuj ta metodę koniecznie.

      Usuń
  3. Pięknie rumiane i niesamowicie puszyste:) już mamy na nie ochotę ale zrealizujemy jutro na śniadanie:)
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna propozycja! Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Expresowe - ciasto przygotowałam w czasie smażenia ostatnich pączków i pyszne - nie wiem dlaczego przypominają mi swoim smakiem herbatniki Petit Beurre. Na pewno jeszcze nie jeden raz skorzystam z tego przepisu :) Pozdrawiam i dziękuję za przepis, darwinka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie że placuszki przywołały takie wspomnienia i "ten" smak, jest mi niezmiernie miło. Pozdrawiam Ciebie darwinko.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger