Dynia to moja kolejna miłość i jemy jej dużo czy hokkaido żółciutkiej jak kaczuszka czy makaronowej udającej spaghetti a także muscat o bajecznym kształcie albo piżmowa wyglądająca jak gruszka i do tego mięciutka, wszystkie są pyszne na swój jedyny i niepowtarzalny sposób.
Dlatego tym razem upiekłam sernik i wybrałam dynie hokkaido dla pięknej barwy sernika.
Ciekawa jestem co Dziewczyny upieką z dynią, może potem skorzystam z przepisów?
Ten sernik polecam gorąco, puszysty, wilgotny i smakowity, popróbujcie.
Sernik dyniowy.
Masa serowa:
- 1000 g serka homogenizowanego naturalnego
 - 180 g cukru trzcinowego
 - 1 szklanka pure z dyni - u mnie hokkaido
 - 1 szklanka jogurtu naturalnego
 - 5 jaj
 - 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 
Spód:
- 50 g czekolady gorzkiej
 - 2/3 szklanki orzechów włoskich
 - 2/3 szklanki suszonych śliwek
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 - szczypta soli
 
Polewa:
Źródło [ klik ]
Dziękuje wszystkim osobom które choć wirtualnie to razem przy piekarniku ze mną stały i piekły ze mną dyniowe pyszności a były to:
Magda - Czary - gary w kuchni
Asa - Szóste Niebo
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Renata - Gotowanie jest łatwe
Lidia - zdjęcie z FB
Agnieszka - Rozpustne gotowanie
Marzena - Kulinarna Maniusia
Angelika - Życie zaczyna się w kuchni
Iwona - Izoni pyszne smaki
Joanna - Grunt to przepis
Ela - To i owo stokrotki
Anna - Cafe Amaretto
- 100 g gorzkiej czekolady
 - 3 łyżki słodkiej śmietanki 30 %
 
Przygotowanie sernika:
- Najpierw przygotowałam spód.
 - Do misy blendera włożyłam orzechy, śliwki suszone i czekoladę i zmiksowałam na pył, taki trochę lepki pył.
 - Można posiekać składniki drobno, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć składniki.
 - Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam na nim masę czekoladowo-orzechowo-śliwkową.
 - Docisnęłam do dna i wstawiłam do lodówki.
 - Ser zmiksowałam z pure z dyni a potem dodawałam cukier i jaja cały czas miksując.
 - Teraz dolałam jogurt i wsypałam mąkę ziemniaczaną, zmiksowałam.
 - Wylałam masę serową na wychłodzony spód.
 - Wstawiłam sernik do piekarnika nagrzanego do 170 C z opcją grzania góra/dół na 15 minut.
 - Potem zmniejszyłam temperaturę do 125 C i piekłam jeszcze sernik przez 1 godzinę i 45 minut.
 - Czekoladę na polewę rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam śmietankę i wymieszałam, polałam polewą upieczony sernik.
 - Sernik należy schłodzić w lodówce przez noc - najlepiej.
 
Źródło [ klik ]
Dziękuje wszystkim osobom które choć wirtualnie to razem przy piekarniku ze mną stały i piekły ze mną dyniowe pyszności a były to:
Magda - Czary - gary w kuchni
Asa - Szóste Niebo
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Renata - Gotowanie jest łatwe
Lidia - zdjęcie z FB
Agnieszka - Rozpustne gotowanie
Marzena - Kulinarna Maniusia
Angelika - Życie zaczyna się w kuchni
Iwona - Izoni pyszne smaki
Joanna - Grunt to przepis
Ela - To i owo stokrotki
Anna - Cafe Amaretto
"Podróże małe i duże"
| Na plaży fajnie jest | 
25 komentarze
Mój dyniowy wypiek będzie jutro na blogu...pysznie wygląda Twój serniczek, ja wczoraj robiłam też sernik ,ale bez dyni i gotowany..wynalazłam przepis w necie i normalnie jestem zła..trza łyżką jeść..a zdjęcie w przepisie było takie ,że mnie skusiło na jego zrobienie. a tu klapa..
OdpowiedzUsuńCzasami tak bywa Bożenko. Dziekuję bardzo.
UsuńBardzo apetyczny!
OdpowiedzUsuńDziękuje Beatko.
UsuńWyśmienity serniczek :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję.
Usuńuwielbiam dyniowe serniki! dziękuję za wspólne pieczenie:) pozdrawiam Asa
OdpowiedzUsuńDziękuję Asa i do następnego.
UsuńWspaniały Dorotko, z pewnością jest pyszny :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńJest pyszny, zapewniam. Dziękuję.
UsuńDziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńI ja bardzo dziękuję.
UsuńPiękny kolor ma ten sernik. Dzięki za wspólne wypieki :)
OdpowiedzUsuńTo dynia hokkaido tak na niego podziałała, dziękuję Reniu.
UsuńJa się powoli zakochuję w dyni :) tez był u mnie serniczek :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, w dyni trzeba sie zakochać bo inaczej to klapa.
UsuńJeszcze nie jadłam dyniowego sernika:)
OdpowiedzUsuńCzas to nadrobić.
UsuńDziękuję za wspólne pieczenie. Sernika z dynią jeszcze nie piekłam. Trzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie wypróbuj, jest tego wart.
UsuńZawsze sie zastanawialam jak smakuje sernik dyniowy, twój wygląda obłędnie 😃
OdpowiedzUsuńNo to czas go upiec Angeliko, pozdrawiam.
UsuńBardzo dziękuję.
OdpowiedzUsuńUroczo zażółcony sernik. Dzięki za wspólne wypiekanie! :)
OdpowiedzUsuńAaasik bardzo dziekuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.