Te bardziej skomplikowane również pyszne ale ja kocham najbardziej te szybkie, aromatyczne.
Jak nie mam czasu to takie dania to skarb. Zapraszam.
Pappardelle szpinakowe z papryką i gorgonzolą.
Składniki:
- 200 g mięsa z kurczaka - ja miałam skrawki z udek i piersi
 - 2 - 3 łyżki sosu sojowego
 - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
 - 1 laska selera naciowego
 - kawałek jasnej części pora
 - 3 dymki ze szczypiorem
 - 2 - 3 ząbki czosnku
 - 1 czerwona papryka
 - 200 g makaronu pappardelle szpinakowego
 - 1 łyżka kocanki włoskiej
 - 1 łyżka masła klarowanego
 - 100 g sera gorgonzola
 - 150 g czarnych oliwek
 - 1 łyżka listków oregano Kreta
 - 1 łyżka listków majeranku
 
Kawałki kurczaka pokroiłam w paski, zamarynowałam w sosie sojowym i pieprzu cytrynowym, odstawiłam na 15 minut.
Potem usmażyłam kurczaka na maśle klarowanym, dodałam na patelnię dymkę pokrojoną na kawałki, czosnek posiekany, pora w plasterkach, selera w plasterkach i smażyłam 5 minut.
Teraz na patelnię włożyłam paprykę pokrojoną w paski i smażyłam następne 5 minut.
Na patelnię wlałam 100 ml wody, dodałam kocankę i gotowałam aż woda odparowała.
Makaron ugotowałam al'dente w osolonej wodzie, odcedziłam i włożyłam na patelnię, dodałam także oliwki i wymieszałam.
Już na talerzu posypałam listkami oregano i majeranku oraz pokruszonym serem gorgonzola.
Smacznego.
Przepis własny kuchni włoskiej
"Podróże małe i duże"
| Chwilę przed deszczem | 
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.