Gulasz wyszedł aromatyczny i bardzo pyszny a serduszka mięciutkie i delikatne.
Spory dodatek papryki, charakterystyczny dla kuchni węgierskiej.
Zapraszam do degustacji.
Węgierski gulasz sercowy.
Składniki:
- 800 g serc wieprzowych
 - 2 duże cebule
 - 3 ząbki czosnku
 - ok. 300 ml bulionu warzywnego
 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
 - 3 łyżki masła klarowanego
 - 1 - 2 łyżki mąki do obsypania mięsa
 - 2 papryki białe
 - 1 szklanka wina białego wytrawnego
 - 1/2 łyżeczki ostrej papryki
 - pieprz cytrynowy
 - szczypta nitek chili
 - sól morska
 - ok. 1 łyżeczki słodkiej papryki
 
Serca wieprzowe umyłam i osuszyłam, pokroiłam w paseczki.
Paseczki mięsa oprószyłam mąką.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim paski mięsa.
Przełożyłam mięso do rondla.
Na tłuszczu podsmażyłam cebulę pokrojoną w krążki, czosnek pokrojony w plasterki oraz papryki pokrojone w paseczki, przełożyłam do rondla.
Do rondla wlałam bulion i 1/2 szklanki wina i dusiłam na małym ogniu do miękkości.
W reszcie wina rozprowadziłam koncentrat pomidorowy i słodką paprykę, wlałam do rondla.
Dusiłam jeszcze 15 minut.
Teraz do mięsa wsypałam paprykę chili, pieprz cytrynowy i nitki chili i gotowałam jeszcze 5 minut.
Doprawiłam do smaku solą.
Podałam serca z kaszą pęczak.
Smacznego.
Przepis kuchni węgierskiej.
"Podróże małe i duże"
| Przed deszczem | 
2 komentarze
Apetitoso.
OdpowiedzUsuńUm abraço e bom Domingo.
Dziękuję Francisco.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.