piątek, 9 października 2015

Mule w winie porto z salsą

Fajne danie jako przystawka choć my zajadaliśmy z bułką jako obiad.
Wszystko zależy od tego ile i jak lubicie zjeść, tutaj pełna dowolność.
Mule można kupić teraz w każdym markecie więc dla wielbicieli tych skorupiaków to prawdziwy raj.
Polecam pyszne danie według Ale Meksyk! inspirowane przepisami Ricka Steina.
Mule z salsą.


Składniki:
  • 600 g oczyszczonych muli
  • 1 duży pomidor
  • garść świeżej kolendry
  • 100 ml czerwonego wina porto
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 4 - 5 małych korniszonów
  • 6 - 8 kaparów
  • ocet balsamiczny
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 2 - 3 łyżki oliwy do salsy
  • sól morska
  • pieprz

Przygotowanie:
  • Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki.
  • Obie papryki pokroiłam w drobną kosteczkę.
  • W drobną kosteczkę pokroiłam również cebulę i korniszony.
  • Pomidora włożyłam do kielicha blendera, dodałam 2/3 łyżki oliwy, łyżeczkę octu balsamicznego i zmiksowałam.
  • Pokrojone warzywa włożyłam do miski, dodałam pokrojoną kolendrę, wymieszałam.
  • Teraz wlałam zmiksowane pomidory, doprawiłam solą i pieprzem i dodałam posiekane kapary.
  • Salsę włożyłam do lodówki.
  • Do garnka wlałam oliwę i dodałam masło, rozpuściłam.
  • Teraz dodałam posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę.
  • Chwilę smażyłam i dodałam mule.
  • Dusiłam około 1 minutę i wlałam wino, wymieszałam, przykryłam i dusiłam około 5 minut dopóki mule się nie otworzyły.
  • Potem odcedziłam i oderwałam jedną połówkę muszli - tą bez muli.
  • Na każdej muli rozłożyłam schłodzoną salsę.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Władysławowo - port

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger