Wiemy co mielimy, peklujemy i jakie dodatki wkładamy a potem cieszymy się pyszną wędliną.
Jeśli jeszcze uda nam się zakupić mięso od dobrego hodowcy to już "niebo w gębie".
Zapraszam do zrobienia własnej wędliny.
Boczek z chrupiącą skórką do chleba.
Składniki:
- ok. 1 kg brzucha niezbyt tłustego
- 2 łyżki mielonej kozieradki
- 2 łyżki pieprzu cytrynowego
Po tym czasie piekłam boczek w 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut z przykryciem, następne 30 minut bez przykrycia a potem 15 minut z opcją grilla.
Po upieczeniu pozostawiłam boczek do całkowitego wystudzenia a potem włożyłam na noc do lodówki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Władysławowo |
2 komentarze
Aż mi ślinka cieknie na widok Tego boczku.
OdpowiedzUsuńteż sami robimy większość wędlin.
Pozdrawiam:)*
Ciesze się że przypadł Ci do gustu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.