czwartek, 8 października 2015

Boczek z chrupiącą skórką do chleba

Takie domowe wędliny są przepyszne i najlepsze do chleba.
Wiemy co mielimy, peklujemy i jakie dodatki wkładamy a potem cieszymy się pyszną wędliną.
Jeśli jeszcze uda nam się zakupić mięso od dobrego hodowcy to już "niebo w gębie".
Zapraszam do zrobienia własnej wędliny.
Boczek z chrupiącą skórką.
Składniki:
  • ok. 1000 g brzucha niezbyt tłustego
  • 2 łyżki mielonej kozieradki
  • 2 łyżki pieprzu cytrynowego
Przygotowanie:
  • Brzuch natarłam przyprawami i pozostawiłam do leżakowania na 2 - 3 godziny.
  • Po tym czasie piekłam boczek w 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut z przykryciem, następne 30 minut bez przykrycia a potem 15 minut z opcją grilla.
  • Po upieczeniu pozostawiłam boczek do całkowitego wystudzenia a potem włożyłam na noc do lodówki.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Władysławowo

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger