wtorek, 13 października 2015

Gulasz wołowy z pomidorami wprost z Francji

Ragoût de boeuf aux tomates czyli gulasz wołowy z pomidorami.
Danie rodem z Francji, pyszne, aromatyczne i żywcem wyjęte z Prowansji.
Przepis według pomysłu z ulotki Biedronki.
Zapraszam serdecznie i polecam gorąco.
Gulasz wołowy z pomidorami wprost z Francji. 


                 Składniki: ( 4 porcje )
  • 800 - 900 g mięsa wołowego na gulasz
  • 2 cebule
  • 150 g zielonych oliwek
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 200 ml bulionu
  • 3 ząbki czosnku 
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • pieprz

Cebulę pokroiłam w piórka, mięso w grubą kostkę.
Mięso usmażyłam na oliwie w głębokiej patelni. 
Podczas smażenia doprawiłam solą i pieprzem a gdy było lekko rumiane dodałam cebulę i smażyłam przez około 10 minut zmniejszając stopniowo gaz.
Następnie dodałam pomidory, bulion i ząbki czosnku, doprawiłam tymiankiem, solą oraz pieprzem.
Dusiłam na małym ogniu pod przykryciem przez 30 - 40 minut.
Po tym czasie dodałam oliwki i 10 minut jeszcze gotowałam lub aż mięso będzie miękkie.
Podałam z pure z topinamburu i sałatą w śmietanie.

Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
"Podróże małe i duże'
Port Władysławowo

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger