czwartek, 2 lipca 2015

Pasta z bobu i awokado

Wykorzystujmy bób dopóki jest bo zaraz zostanie nam tylko mrożony a co tu dużo gadać świeży jest zawsze najlepszy.
Taka pasta to samo zdrowie więc do kanapek czy do makaronu jest znakomita.
Awokado to same dobre tłuszcze do strawienia a bób jest np. bogatym źródłem kwasu foliowego i 100 g bobu pokrywa 106 % dziennego zapotrzebowania na ten cenny składnik.
Ma wiele jeszcze innych zdrowych składników dlatego jedzmy go na zdrowie.
Pasta z bobu i awokado.



                      Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżka posiekanego koperku 
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1/2 suchej papryczki chili albo cała świeża
  • sól do smaku

Bób ugotowałam w wodzie lekko osolonej ze szczyptą cukru ok. 5 - 8 minut.
Potem odcedziłam i obrałam.
Nasiona bobu włożyłam do kielicha blendera, można użyć blendera ręcznego.
Z awokado wyjęłam pestkę, obrałam ze skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do bobu, zmiksowałam.
Dodałam teraz posiekany koper, czosnek, posiekaną szalotkę oraz sól do smaku i sok z cytryny.
Miksowałam chwilę aż powstała gładka pasta.

Smacznego.
Przepis od Bożenki [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Jeść nam daj, jeść

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger