poniedziałek, 27 lipca 2015

Pappardelle z mulami w winnym pomidorowym sosie

Co tygryski lubią naj naj? no jasne że owoce morza hi hi.
I pomyśleć że jeszcze z 5 lat temu nie wiedziałam nawet jak smakują, życie płata figle.
Teraz zapraszam na pyszny obiad wszystkich którzy tak jak my owoce morza uwielbiają.
Pappardelle z mulami w winnym pomidorowym sosie.


                Składniki:
  • 200 g makaronu pappardelle z suszonymi pomidorami
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 młoda cebulka czerwona ze szczypiorem
  • 1 duży pomidor
  • sól morska
  • pieprz
  • 150 ml owocowego wina różowego
  • 1 łyżeczka kremu balsamicznego białego
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 450 g muli
  • gałązka oregano

Cebulkę pokroiłam w kostkę, tak samo jak i czosnek, posiekałam szczypior.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim czosnek i cebulę.
Teraz na patelnię włożyłam pokrojonego w kostkę pomidora, chwilę smażyłam i dodałam wino, sól, pieprz a na końcu obrane i wyszorowane mule.
Przykryłam patelnię pokrywką i dusiłam małże aż się muszle pootwierały.
Zdjęłam pokrywkę
i dusiłam jeszcze chwilę aby sos zgęstniał.
Dodałam teraz krem balsamiczny i szczypior.
Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i ułożyłam na środku talerza a dookoła wyłożyłam mule w sosie. Posypałam listkami oregano.

Smacznego.
Przepis własny kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Aleksandrowie Kujawskim

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger