czwartek, 16 lipca 2015

Jabłkowy deser z Norwegii

Deser robi się szybko, jest smakowity i aromatyczny.
Polecam gorąco na ciepłe dni bo schłodzony idealnie gasi pragnienie.
Jest to klasyczny deser z Norwegii.
Polecam gorąco wszystkim miłośnikom jabłek i nie tylko.
Jabłkowy deser z Norwegii.
 
                    Składniki: ( 4 pucharki )
  • 4 jabłka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka kremu balsamicznego jasnego
  • 1 łyżka cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego do jabłek
  • 1 łyżka cukru cynamonowego do jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu do jabłek
  • 1/2 op. wafli dużych
Jabłka starłam na tarce o dużych otworach, dodałam oba cukry i rozgotowałam je pod przykryciem.
Wafle podpiekłam w piekarniku nagrzanym do 150 C przez 10 minut, a potem je połamałam na małe kawałki.
Śmietankę ubiłam z cukrem i kremem balsamicznym na sztywną pianę. Teraz układałam masę w pucharkach czyli: jabłka, wafle, śmietana, jabłka, wafle, śmietana, wafle.
Wstawiłam do lodówki aby się deser schłodził ale można zajadać taki nieschłodzony i też jest pyszny.
Smacznego.
Przepis kuchni norweskiej.
"Podróże małe i duże"
Skrzynki pocztowe w Hiszpanii

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger