wtorek, 16 czerwca 2015

Piaskowe ciasteczka z dżemem

Domowe ciasteczka jakie by nie były są zawsze zdrowsze od tych sklepowych choć już coraz więcej na półkach sklepowych tych zdrowszych ciasteczek.
Dziś proponuję Wam szybkie i bardzo smakowite ciasteczka piaskowe przełożone dżemem.
Do kawy czy herbaty zawsze znakomite.
Piaskowe ciasteczka z dżemem.


                      Składniki: ( 20 ciasteczek )
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • ulubiony dżem do przełożenia
Do miski wsypałam obie mąki, cukier puder oraz dodałam posiekane masło, dodałam jajko i szybko zagniotłam elastyczne ciasto.
Z ciasta lepiłam małe kuleczki  wielkości orzecha włoskiego.
Kulki układałam na papierze do pieczenia na blaszce i każdą lekko spłaszczyłam.
Blaszki z ciastkami odstawiłam w chłodne miejsce na 10 minut.
Piekarnik rozgrzałam do 180 C z opcją grzania góra/dół i jak ciastka odpoczęły piekłam je 15 - 20 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu wystudziłam ciastka i przekładałam dżemem.
U mnie był to dżem cytrynowo - limonkowy oraz truskawkowy.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Siłownia na świeżym powietrzu - Ciechocinek

4 komentarze

  1. Dorotko,
    czy Twoje ciasteczka nie są zbyt słodkie?
    Wypróbuję Twój przepis.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próg bsłodkości kazdego jest inny, dla mnie sa w sam raz przy kwaśnym dżemie ale to juz Twój wybór mozesz wsypać mniej cukru.

      Usuń
  2. Takie ciasteczka lubię najbardziej,szczególnie gdy jest ciepło:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger