niedziela, 28 czerwca 2015

Brazylijskie pierożki - Coxinha de galinha

Brazylia daleko od nas co nie oznacza że potrawy tej kuchni mają nam być nieznane.
Zapraszam na pierożki, nietypowe dla nas bo smażone w głębokim tłuszczu ale przepyszne i polecam zajadać z różnymi salsami np. tutaj [ klik ] albo tutaj [ klik ], będą smakować wybornie.
Brazylia kusi nie tylko pięknem ale także i swoimi smakami, polecam skosztować tych pierożków.
Coxinha de galinha - pierożki z Brazylii.




Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 200 g serka kremowego ze szczypiorkiem
  • 100 g masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1000 ml bulionu wołowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • bułka tarta do obtaczania

Przygotowanie pierożków:
  • Filety umyłam i włożyłam w całości do garnka, dodałam ząbki czosnku, pokrojoną na kawałki cebulę, masło oraz pieprz i sól i zalałam wszystko bulionem wołowym.
  • Gotowałam filety do miękkości.
  • Po ugotowaniu filety wyjęłam, przestudziłam i pokroiłam w kostkę.
  • Z wywaru odlałam 3 szklanki a po przestudzeniu dodałam 3 szklanki mąki, postawiłam na ogień i dokładnie wymieszałam.
  • Zostawiłam do wystygnięcia i wtedy dodałam 2 żółtka i wyrobiłam.
  • Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać jeszcze mąki.
  • Potem ciasto rozwałkowałam na placek grubszy nic na nasze pierogi i wycinałam szklanką kółka.
  • Na każdy krążek nakładałam porcje serka i kurczaka i zlepiałam na kształt bałwanka.
  • Można też sklejać w formie trójkąta.
  • Pozostałe jajo i 2 białka lekko rozbiłam widelcem i obtaczałam w nim pierożki a potem obtoczyłam je w tartej bułce.
  • Smażyłam pierożki w głębokim tłuszczu aż zrumieniły się równo.
  • Podawałam z salsą z bakłażana i salsą z papai.

Smacznego.
Przepis kuchni brazylijskiej.
"Podróże małe i duże"
Wielbiciel czereśni - szpak

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger