czwartek, 30 kwietnia 2015

Pesto podwójnie bazyliowe

Jak już chyba wiecie wszelakie smarowidła to moje ulubione śniadanie.
Pesto może być nie tylko smarowidłem ale i pysznym daniem w połączeniu z makaronem czy ryżem a nawet kaszą, doskonale sprawdzi się z komosą ryżową zwaną quinoą czy ziarnami amarantusa.
Próbujcie i dajcie znać jak smakowało.
Czemu podwójnie bazyliowe ? użyłam do niego bazylii zwykłej i tajskiej.
Bazylia tajska jest delikatniejsza w smaku ale podnosi walory smakowe wielu potraw.
Zachęcam do zrobienia pesto.
Podwójnie bazyliowe pesto.

Składniki:
  • duży pęczek bazylii zwykłej
  • kilka gałązek bazylii tajskiej
  • garść orzechów macadamia
  • sól morska
  • sok z 1/2 cytryny
  • ok. 50 ml oleju rzepakowego
  • 3 - 4 łyżki startego sera Pecorino Romano
Przygotowanie pesto:
  • Bazylię umyłam i osuszyłam, poodrywałam listki bo do pesto użyłam tylko liści.
  • Orzechy macadamia uprażyłam na suchej patelni aż zaczęły pachnieć, przestudziłam.
  • Do blendera włożyłam orzechy i zmiksowałam a teraz dodałam liście bazyliowe i zmiksowałam ponownie.
  • Do papki bazyliowej dodałam teraz sól, starty ser oraz olej i ponownie zmiksowałam.
  • Na koniec dodałam do smaku soku z cytryny.
  • Pesto gotowe, nic tylko zajadać.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Żonkile

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger