Komosa ryżowa zwana quinoą to bogactwo białka i mikroelementów.
W smaku przypomina trochę kaszkę kuskus więc idealnie nadaje się min. do nadziewania warzyw.
Małe hiszpańskie cukinie są idealne aby je nadziewać.
Hiszpańskie cukinie nadziewane quinoą i warzywami.
Składniki: ( 6 porcji )
- 6 okrągłych zielonych cukinii hiszpańskich
 - 10 suszonych pomidorów
 - 1 szklanka suchej komosy ryżowej
 - 500 g mięsa mielonego indyczego
 - 1 papryka biała
 - 1/4 czerwonej papryki
 - 1 papryczka chili
 - kilka gałązek oregano
 - kilka gałązek tymianku cytrynowego
 - kilka gałązek bazylii
 - sól morska
 - pieprz kolorowy
 - pieprz czarny
 - ognista mieszanka przypraw
 - 1 łyżka sosu sojowego
 
Najpierw przygotowałam komosę.
Ziarenka quinoi zalałam 1,5 szklanki zimnej wody i odstawiłam na 30 minut.
Potem odcedziłam ją, przepłukałam wodą tyle aż woda była czysta.
Ponownie zalałam ziarno 1,5 szklanki zimnej wody, posoliłam i gotowałam przez 20 minut.
Pozostawiłam do przestygnięcia.
Do dużej miski wsypałam ziarna komosy, dodałam mięso mielone.
Papryki, wszystkie trzy posiekałam w kostkę i dodałam do miski razem z posiekanymi ziołami a pomidory pokroiłam w paseczki i też włożyłam do farszu.
Dodałam teraz do miski przyprawy, wymieszałam.
Z każdej cukinii ścięłam kapelusz i z dolnej części wydrążyłam część miąższu tyle aby nałożyć farsz.
Wydrążony miąższ posiekałam i dodałam do farszu.
Wnętrze cukinii skropiłam oliwą.
Nadziałam cukinie farszem dość ściśle, przykryłam każdą kapeluszem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 C na 60 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
| Las Mikołajewice | 
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.