poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Babka z mandarynkami

Święta święta i po świętach a pyszne wypieki zostają na inne chwile.
Fajnie jest jak przygotowane przez nas ciasta na świąteczne stoły smakują naszym gościom.
Potem wiemy na pewno że mamy sprawdzony przepis i z zamkniętymi oczami pieczemy dalej.
Tak też było z moją dzisiejszą babką, powstała na święta ale gościć będzie na naszym stole bardzo często.
Zapraszam i polecam gorąco.
Babka z mandarynkami.




Składniki: ( keksówka14 x 24 góra )
  • 7 białek w temperaturze pokojowej
  • 160 g cukru
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 4-5 mandarynek
Lukier:
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • na czubku noża różowego barwnika spożywczego lub soku z buraka
  • czipsy truskawkowe do dekoracji

Przygotowanie:
  • Białka wyjęłam z lodówki na wieczór a rano ubiłam je na sztywną pianę po czym po łyżce dodawałam cukier cały czas ubijając do momentu aż cukier się rozpuścił. 
  • Obie mąki przesiałam przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  • Masło rozpuściłam i ostudziłam.
  • Przesianą mąkę partiami wsypywałam do białek mieszając już łopatką.
  • Po dokładnym ale delikatnym przemieszaniu dolewałam ostudzone masło dalej delikatnie mieszając.
  • Na koniec wlałam ekstrakt z pomarańczy i ponownie wymieszałam.
  • Formę do keksówki wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą, na dno wyłożyłam połowę ciasta.
  • Na cieście ułożyłam obrane ze skórki mandarynki tak aby potem po przekrojeniu powstały kwiatki.
  • Przykryłam mandarynki pozostałą porcją ciasta, wyrównałam wierzch.
  • Piekłam ciasto w 160 C z termoobiegiem przez 30-40 minut aż ciasto się zrumieniło i patyczek był suchy.
  • Cukier puder roztarłam z sokiem z cytryny i barwnikiem na lśniący lukier.
  • Zimną już babkę polałam lukrem i udekorowałam czipsami truskawkowymi.

Smacznego.
Przepis z gazetki Ciasta na Wielkanoc - Ala [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Wiosenne mini chryzantemy

8 komentarze

  1. Wesołego Lanego Poniedziałku:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie wyszła Ci ta babeczka. Dziękuję za skorzystanie z przepisu i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mnie było miło, dziękuję za fajne doznania smakowe i wzrokowe.

      Usuń
  3. Świetny patent z tą mandarynką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę żeby zrobić ze śliwkami lub innymi czerwonymi owocami, będzie super.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger