piątek, 27 lutego 2015

Kotleciki z kapusty

Dla wielbicieli kapusty mam dziś nie lada gratkę.
Kotlety z kapusty smakują wybornie, są miękkie w środku i chrupiące na brzegach.
Podałam je z sosem chili ale można je podać z Waszym ulubionym sosem.
Zdają egzamin jako samodzielne danie bo są dość syte.
Kotleciki z kapusty, zapraszam.

   
           Składniki: ( 4 porcje )
  • główka białej kapusty ok. 1 kg
  • 4 jaja
  • 40 g oleju
  • 40 g tartej bułki albo więcej
  • 200 g cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku

Kapustę obrałam ze zwiędłych liści i przekroiłam na 4 części, Przełożyłam ją do dużego garnka.
Kapustę w garnku zalałam wrzątkiem, posoliłam i gotowałam 25 minut po czym odcedziłam, przestudziłam, odcisnęłam a następnie posiekałam.
Jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i posiekałam, dodałam do kapusty.
Cebulę pokroiłam w drobną kostkę i poddusiłam na rozgrzanym maśle klarowanym.
Dołożyłam przestudzoną cebulę do kapusty, wymieszałam i dodałam sól, pieprz oraz posiekany czosnek.
Teraz dodałam bułkę tartą w takiej ilości aby powstała gęsta masa.
Z masy formowałam kotlety, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor.
Podałam z sosem chili.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Morze Śródziemne

10 komentarze

  1. Bardzo lubię kapustę:)))ale takich kotlecików nigdy nie jadłam:))wyglądają pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Może jutro zrobię?
    Jedno już mam. Sos chili.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to dobry początek, jutro kupisz resztę i kotleciki będą jak malowane, daj znać jak wyszły.Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Witaj. Wydaje się, że te kotleciki muszą być smakowite. Często zagladam korzystając z twoich przepisów. Świetne i smaczne dania przedstawiasz nam kobitkom. Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hanno bardzo dziękuję za tak miłe słowa. Kotleciki rzeczywiście sa rewelacyjne.

      Usuń
  4. Moja mama kiedyś takie kapuściane robiła, ja ostatnio wziąłem się za ryżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już je robiłam. Wyszły wyśmienite.Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger