czwartek, 6 listopada 2014

Chleb żytni na zaczynie drożdżowym

Popełniłam chleb żytni na drożdżach i cieszy się on sporą popularnością [ klik ] a dziś dodaję wersję na zaczynie drożdżowym.
Popróbujcie , na pewno Wam się uda i będzie zdrowo i pachnąco.



                     Składniki: ( 2 bochenki w keksówkach 26 x 12 góra )
            Zaczyn:
  • 25 g drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżki cukru 
  • 200 g mąki pszennej T 650
Wszystkie składniki wymieszałam - drożdże wkruszyłam i pod przykryciem zostawiłam na 30 minut aby drożdże zaczęły pracować.
               Chleb właściwy:
  • cały zaczyn
  • 800 g mąki żytniej T 720
  • 100 g otrębów żytnich
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli
  • 750 ml letniej wody

Do pracującego zaczynu dodałam resztę składników czyli mąkę żytnią, otręby żytnie, siemię lniane , sól oraz wodę i wyrobiłam na elastyczne ciasto dość luźne.
Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Może wyrastanie trwać dłużej, zależy to choćby od temperatury pomieszczenia, ciasto ma podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyłam do dwóch wysmarowanych masłem i wysypanych mąką keksówek i ponownie zostawiłam do wyrośnięcia.
Ciasto chlebowe wyrośnie do wysokości foremki.
W czasie jak ciasto rosło nagrzałam piekarnik do 200 C i foremki z już wyrośniętym chlebem wstawiłam do pieczenia na ok. 60 minut.
Na koniec pieczenia proponuje test patyczkiem, jak jest suchy znaczy to że chleb gotowy.
Studziłam bochenki na kratce.
Najlepiej kroić na drugi dzień choć nie zawsze jest to możliwe bo pachnie obłędnie.

Smacznego.
Przepis własny.
Przepis dodaję do Akcji Wisły "Na zakwasie i na drożdżach" którą w listopadzie prowadzi Marcin z bloga "Grahamka, weka i kajzerka".

11 komentarze

  1. za domowy chleb wiele bym oddała.
    często robię, ale jak mi brakuje go przez jeden dzień to warjuje bez tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jak miałam remont i nie miałam podłączonego piekarnika to myślałam że oszaleje bez domowego chleba.

      Usuń
  2. Jak pięknie wyrósł! Rewelacja. Zazdroszczę tego boskiego aromatu unoszącego się po domu!

    Pozdrawiam i zapraszam do nas.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładny chlebuś żytni z siemieniem - samo zdrowie :)
    Dzięki za uczestnictwo w listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach.
    Serdecznie pozdrawiam.

    M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis,chleb wychodzi znakomity mieszam mąki tylko pilnuje aby gramatura sie zgadzała za każdym razem smakuje obłędnie,pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek z Twojego przepisu piekę od miesiąca za każdym razem wychodzi inny bo mieszam różne rodzaje mąk ale za każdym razem smakuje obłędnie.Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi Agnieszko to słyszeć i również pozdrawiam. Fajnie że lubisz eksperymentować, bo dzięki temu masz urozmaicony jadłospis.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger