sobota, 27 września 2014

Smażone zielone pomidory z grzybami

O smażonych zielonych pomidorach słyszeliście pewnie przy okazji czytania książki Fannie Flagg "Smażone zielone pomidory"
Książka warta przeczytania dla osób które nie czytały.
Przepis pochodzi z tej właśnie książki i możecie do nich użyć zielonych niedojrzałych pomidorów jak i tych które nigdy nie dojrzeją bo taka to odmiana że są zielone.
Można użyć także pomidorów czerwonych ale muszą być zwarte i nie całkiem dojrzałe.
Pomidory tak przygotowane mają lekko kwaskowy z nutą słodyczy posmak.
Są pyszne, polecam.
Ja dodatkowo podałam je z kaszą i grzybami leśnymi, było pysznie.

                     
                     Składniki:
  • 500 g zielonych pomidorów
  • 1 jajo
  • 1 łyżka mleka
  • pieprz
  • ognista przyprawa w młynku
  • bułka tarta ze złocistym lnem mielonym
  • olej do smażenia
  • sól
                      Grzyby:
  • 300 g małych podgrzybków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej ugotowanej na sypko [ klik ]

Podgrzybki oczyściłam z igieł i piachu i przepłukałam na sicie.
Czosnek posiekałam a cebulę pokroiłam w pół plasterki.
Na patelnię wlałam ok. 1 łyżki oleju i na gorący wrzuciłam czosnek i cebulkę, smażyłam 1 minutę.
Potem włożyłam na patelnię grzyby i smażyłam pod przykryciem jakieś 10 minut.
Dodałam sól i rozmaryn, wymieszałam i gotowe.
Pomidory pokroiłam na plastry grubości ok. 1 centymetra.
Jajo wymieszałam z mlekiem, solą, pieprzem i ognistą mieszanką.
Bułkę tartą wysypałam na talerz.
Plastry pomidorów maczałam w jaju i potem obtaczałam w bułce, potem znowu do jaja i ponownie do bułki.
Tak dwa razy panierowane mają jeszcze bardziej chrupiącą skorupkę.
Smażyłam pomidory na oleju na złoty kolor z obu stron.
Podałam plastry pomidorów z kaszą i grzybami.
Smacznego.
Przepis z książki F. Flagg " Smażone zielone pomidory"

2 komentarze

  1. zielone pomidory? zaskakujesz mnie;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się że się udało Ciebie zaskoczyć, zrób i przekonasz sie jakie to pyszne.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger