Tym razem proponuję lekki i delikatny sernik na zimno z liczi.
Liczi czyli inaczej śliwka chińska pochodzi z rejonu Kambodży, Wietnamu i Filipin.
Wartość odżywcza w 100 g owoców:
71 kcal
0,9 mg białka
16 g węglowodanów
50 mg witaminy C
sole mineralne
kwas jabłkowy
Jedzmy liczi na zdrowie o każdej porze roku.
Wiadomości podałam za Wikipedią.
A teraz zapraszam na pyszny deser.
Składniki: ( tortownica 26 cm )
Masa serowa:
- 300 g owoców liczi
- 450 g serka homogenizowanego naturalnego
- 4 łyżki żelatyny
- 250 ml śmietany 30 %
- 1 śmietanfiks
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki cukru różanego
- 800 ml kwaśnej śmietany 18 %
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szklanka wrzącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka żelatyny
- do posypania cukier puder różany
Żelatynę do masy serowej namoczyłam w 1/3 szklanki zimnej wody a jak napęczniała rozpuściłam ją podgrzewając.
Śmietankę ubiłam z cukrem, cukrem różanym i śmietanfiksem na sztywno.
Serki włożyłam do miski i stopniowo dodawałam do nich ciągle mieszając ubitą smietanę.
Na koniec dodałam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszałam.
Owoce liczi obrałam ze skorupek i wydrążyłam pestki.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i na dno wylałam masę serową.
W masę serową powtykałam owoce liczi zostawiając kilka do dekoracji.
Wstawiłam sernik do lodówki aby stężał.
Galaretkę rozpuściłam w szklance wrzącej wody i pozostawiałam do wystudzenia.
Śmietanę kwaśną wlałam do miski i wymieszałam z cukrami.
Żelatynę zalałam 3 łyżkami zimnej wody i jak napęczniała podgrzewając rozpuściłam ją.
Do masy śmietankowej wlałam tężejącą galaretkę i rozpuszczoną żelatynę.
Dobrze masę wymieszałam i wylałam na stężały już spód serowy.
Na wierzchu ułożyłam owoce liczi i posypałam cukrem pudrem różanym.
Wstawiłam sernik na 4-5 godzin do lodówki aby dobrze stężał a najlepiej na całą noc.
Smacznego.
Przepis własny.
2 komentarze
mniam:)http://milkaczekoladowa.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńTak był bardzo smaczny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.