niedziela, 22 czerwca 2014

Ciasto ucierane z morelami

Jak się ostatnio okazało morele to moje najulubieńsze owoce lata.
Zawsze je prawie przegapiłam bo fakt jest taki że są najkrócej na rynku letnich owoców. 
Kilka tygodni i po morelach dlatego też w tym roku wykorzystam je na maxa.
Dziś proponuje Wam ciasto ucierane z morelami.
Ciasto wzięło udział w akcji "Wspólne pieczenie" zorganizowane przez Agnieszkę.
Ciasto jest wilgotne, kwaskowate od moreli i godne polecenia.


                  Składniki: ( tortownica 22 cm )

  • 200 g masła
  • 200 g cukru - dałam 150 g cukru trzcinowego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka prawdziwego cukru waniliowego - dałam 1 łyżkę cukru z wanilią
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 sztuk średniej wielkości owoców moreli
  • cukier puder do posypania

Morele przekrawałam na połówki, wydrążałam pestki i potem połówki przekrawałam na ćwiartki.
Masło rozpuściłam i pozostawiałam do ostygnięcia.
Do miski wsypałam cukier, cukier waniliowy, wbiłam jaja - według tej kolejności postępujemy i ubiłam na puszystą masę.
Następnie dodałam obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a jak składniki się połączyły dodałam powoli ciągle mieszając rozpuszczone i chłodne masło.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Ciasto przelałam do tortownicy i na wierzchu poukładałam ćwiartki moreli.
Wstawiałam formę do nagrzanego do 180 C piekarnik i piekłam 45 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjęłam, wystudziłam i jak całkowicie ostygło posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
Razem ze mną wypiekali ciasto:
Agnieszka, Joanna, Bożena , Daria, Magdalena

12 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger