piątek, 4 kwietnia 2014

Rybne curry z Bahrajnu

W naszych wędrówkach z Formułą 1 i Darią zawędrowaliśmy dziś do Bahrajnu czyli Grand Prix Bahrajnu.
Mało przepisów w sieci znalazłam na potrawy z tego kraju a i tak wybrałam coś pysznego.
Rybne curry czyli mało pracy i pyszne danie, pożywne i aromatyczne.
Zapraszam na obiad z Bahrajnu.

                 Składniki: ( porcja dla 4 osób )
  • 500 g fileta z dorsza atlantyckiego - każda biała ryba się nada
  • 400 g pomidorów z puszki bez skórki
  • 150 ml wody
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka ryżu
Pomidory wyjęłam z puszki i pokroiłam w kostkę.
Rybę umyłam, osuszyłam i pokroiłam w dużą kostkę.
Cebule i czosnek po obraniu pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam na nim cebulę a potem jak się zeszkliła czosnek.
Smażyłam chwilę i dodałam sok z pomidorów, oraz wodę a także przyprawy: curry, pieprz, sól, paprykę i gotowałam ok. 8 minut.
Potem ułożyłam w sosie kawałki ryby - nie mieszałam - i przykryłam patelnie pokrywką.

Dusiłam curry na maleńkim ogniu jeszcze 25 minut.
Ryż ugotowałam w lekko słonej wodzie na sypko.
 Podałam curry z ryżem.
Polecam gorąco.
 Smacznego.
Przepis zaczerpnięty z bloga od-kuchni [ klik ] 

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger