niedziela, 10 listopada 2013

Sernik z jogurtów greckich z polewą z borówki czerwonej

W poprzednim poście pisałam o borówce a teraz zapraszam na pyszny sernik, nie sernik bo z jogurtem zamiast sera i z polewą z borówek.
Jeśli chcecie zastąpcie borówki żurawiną albo czerwoną porzeczką.
Zapraszam, będzie pysznie.
Sernik z jogurtów greckich z polewą z borówki czerwonej.

Składniki: tortownica 28 cm
  • 2 jogurty greckie po 430 g
  • 5 jaj
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki syropu waniliowego do herbaty
Polewa z borówki czerwonej:
  • 200 g borówki czerwonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody
Przygotowanie sernika:
  • Białka oddzieliłam od żółtek.
  • Białka ubiłam z cukrem na sztywną pianę.
  • Żółtka utarłam na puszystą masę, dodałam olej i dalej ucierałam.
  • Następnie do masy żółtkowej dodałam budynie i na końcu jogurty.
  • Wszystko dobrze wymieszałam i wtedy do masy jogurtowej dodałam pianę z białek i łopatką delikatnie wymieszałam masy.
  • Na dno tortownicy wyłożyłam biszkopty a na nie wylałam masę jogurtową.
  • Piekłam 60 minut w temperaturze 170 C.
  • Po upieczeniu sernik zostawiłam w piekarniku do wystygnięcia aby w serniku zrobiła się charakterystyczna niecka aby polewa się zmieściła.
  • Borówki rozpróżyłam pod przykryciem z cukrem.
  • Gdy lekko się rozgotowały rozprowadziłam mąkę ziemniaczaną w łyżce wody i wlałam do borówek, zagotowałam.
  • Gdy zdjęłam z ognia dodałam wcześniej namoczoną i rozpuszczoną w 2 łyżkach wody żelatynę.
  • Wymieszałam dokładnie i zostawiłam do przestygnięcia.
  • Gdy sernik wystygł w zagłębienie wlałam polewę z borówek i wstawiłam ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego.
Przepis własny.

8 komentarze

  1. Czym można zastąpić borówkę?
    Pozdr
    Iwo

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, tak patriotycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ to przepysznie wygląda....;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo smacznie, chętnie bym zjadła takie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dorotka przepis świetmy. Obiecuję, że zorbię i się pochwalę. Uwielbiam jogurtowe wypieki :) Robiłam kiedyś na śmietanie. Również pyszny :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli to jest dietetyczny serniczek to po co OLEJ !!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jest choć raz wspomniane że jest dietetyczny? a poza tym olej rzepakowy jest bardzo zdrowy-to tak miedzy wierszami Anonimie.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger