poniedziałek, 11 listopada 2013

Chleb żytni na zakwasie z suszonymi warzywami

Bardzo aromatyczny i wybornie smaczny chleb z suszonymi warzywami.
Zachęcam do wypieku.
                       Zaczyn:
  • 1 szklanka zakwasu żytniego [ klik ]
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 szklanka maki żytniej razowej T 1000
Składniki zaczynu połączyłam ze sobą, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 24 godziny.
                  Chleb właściwy:
  • 1 kg mąki żytniej  T 800
  • 100 g suszonej włoszczyzny - ja użyłam Marsyl ale może to być suszona przez Was
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 10 g drożdży
  • 3 szklanki wody letniej
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika + do posypania wierzchu
  • cały zaczyn
Warzywa suszone namoczyłam we wrzącej wodzie ok. 10 minut.
Odcedziłam i zostawiłam do ostygnięcia.
Mąkę, otręby, osączone warzywa, cały zaczyn oraz sól, drożdże i pestki słonecznika przełożyłam do dużej miski, dolałam wodę i wymieszałam na ciasto.
Ciasto jest dość luźne.
Odstawiłam pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę, wtedy to ciasto odgazowałam czyli przemieszałam łyżką drewnianą i odstawiłam ponownie do wyrośnięcia, ok. 2 godziny.
Dwie keksówki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką i przełożyłam do nich ciasto.
Odstawiłam pod przykryciem ponownie do wyrośniecia.
Gdy prawie "wychodziło" z foremek posypałam z wierzchu pestkami słonecznika i wstawiłam do nagrzanego do 190  C piekarnika spryskując z wierzchu przez 5 sekund chleb wodą.
Piekłam przez 70 minut.
Po upieczeniu studziłam na kratkach.
Smacznego,.
Przepis własny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger