niedziela, 1 września 2013

Tarta z kremem malinowym i owocami leśnymi

Jakiś czas temu pisałam Wam że testuję produkty firmy Wodzisław [ klik ]
Przetestowałam moje ulubione galaretki a poczytacie o tym Tutaj [ klik ]
Dziś przedstawię Wam budynie.
My budynie jadamy często, czy to gotowe czy to samodzielnie przygotowane.
Te od firmy Wodzisław przekonały mnie kilkoma sprawami.
Wszystkie są bez cukru a to ważne, jak będę chciała to sobie osłodzę cukrem trzcinowym i będę zdrowsza.
Wszystkie są bez sztucznych barwników, barwione jedynie naturalnymi np. kakao, kurkumą czy beta karotenem.
Jednym słowem budynie te są dobre jako samodzielne desery albo jako dodatki do ciast np. serników.
Ja dziś przygotowałam tartę z kremem malinowym i owocami leśnymi.
Tarta z kremem malinowym i owocami leśnymi.

Ciasto kruche:
  • 250 g mąki pszennej T 650
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 125 g zimnego masła 
Przygotowanie spodu:
  • Na blat wysypałam mąkę i cukier, dodałam masło, posiekałam aby powstała kruszonka a następnie dodałam żółtka i śmietanę.
  • Chwilę jeszcze siekałam nożem a następnie wyrobiłam ciasto gładkie i lśniące.
  • Rozwałkowałam na średnicę formy do tarty - ok. 28 cm.
  • Formę wysmarowałam olejem rzepakowym.
  • Na wysmarowana formę nałożyłam ciasto i dociskałam do dna i brzegów.
  • Następnie ponakłuwałam widelcem, na wierzchu położyłam papier do pieczenia, wysypałam na niego suchą fasolę i wstawiłam do lodówki na 60 minut.
  • Po tym czasie wstawiłam do nagrzanego do 190 C piekarnika i piekłam 30 minut.
  • Wyjęłam z piekarnika , zdjęłam papier z fasolą i odstawiłam do ostygnięcia.

Na krem:
  • 300 g malin i jeżyn
  • 100 g masła
  • 1 budyń malinowy Wodzisław
  • 400 ml mleka 1,5 %
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 serki homogenizowane naturalne po 150 g każdy
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie tarty:
  • Do garnka wlałam 200 ml mleka i dodałam 2 łyżki cukru trzcinowego.
  • Mleko zagotowałam a do pozostałego 200 ml mleka wsypałam budyń malinowy i dobrze wymieszałam.
  • Mleko z budyniem wlałam na gotujące mleko z cukrem i intensywnie mieszałam aby nie zrobiły się grudki, budyń będzie bardzo gęsty.
  • Odstawiłam budyń do całkowitego wystygnięcia.
  • Miękkie masło utarłam z cukrem i dodałam po 1 żółtku ciągle mieszając .
  • Pamiętajcie aby jaja wcześniej umyć i sparzyć bo tutaj nie będą dalej obrabiane.
  • Następnie dalej ciągle miksując dodałam serki, pastę waniliową a na koniec po łyżce zimnego budyniu malinowego.
  • Jak wszystko pięknie się połączyło wylałam krem na upieczony spód tarty.
  • Wyłożyłam na krem umyte wcześniej i osuszone owoce czyli maliny i jeżyny.
  • Na wierzchu posypałam owoce grubo cukrem pudrem aby sprawiało wrażenie lekkiego śnieżku.
  • Tartę wstawiłam do lodówki na minimum 2 - 3 godziny aby krem się ściągnął.
Smacznego.
Pomysł własny.

7 komentarze

  1. Dzisiaj już ma dosyć słodkości ale przepis zabieram :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wgląda pysznie:) tyle owoców, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mamy maliny w ogródki więc chętnie wypróbuję Twój przepis:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. mleko do ciasta kruchego? chyba zaszła pomyłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jest napisane że mleko dodaję do ciasta?????
      Mleko jest tylko i wyłącznie do ugotowania budyniu, Anonimie !!!

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger