piątek, 19 kwietnia 2013

Ciasto z pigwami

Pomysł ciasta z książki "Klasztorna Kuchnia Świętej Hildegardy"
Ciasto jest naprawdę pyszne i godne polecenia. 
Do ciasta wykorzystałam zdrowy krem czekoladowy [ klik ].


           Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki stołowe zimnej wody
Z podanych składników zarobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki.
              Składniki nadzienia:
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 3 jaja
  • kawałek laski wanilii
  • 125 ml śmietany
  • 1 kg pigw - kupiłam w Tesco
  • 500 ml białego lub różowego wina
  • 500 ml wody
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 5 łyżek kremu czekoladowego [ klik ]
 Pigwy pokroić na ćwiartki, wyjąć nasiona i gotować w winie z wodą i 100 g cukru do miękkości owoców ale tak by były jędrne i chrupiące.
Odcedzić.
Ciasto rozwałkować   i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę o średnicy 26 cm.
Uformować brzeg wysokości 3 cm.
Ciasto ponakłuwać widelcem a następnie rozsmarować na nim krem czekoladowy a na nim rozłożyć owoce.
100 g cukru utrzeć z jajami, dodać śmietanę i wanilię.
Wylać na ciasto.
Nakryć tortownice papierem do pieczenia aby ciasto nie ściemniało.
Piec 45-50 minut na środkowym poziomie nagrzanego do 180 C piekarnika.
  Smacznego.
Przepis Kuchnia Świętej Hildegardy

6 komentarze

  1. Haha, na początku przeczytałam, że z pingwinami. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Całkiem niedawno odkryłam smaki pigwy:)))placka jeszcze nie robiłam ale teraz wypróbuję:))))Pozdrawiam i pięknej soboty życzę

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaaaaaaaaa, chcę choćby kawałeczek :) Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger