niedziela, 10 lutego 2013

Wieprzowina po cejlońsku z czerwonym ryżem i sałatką z ogórka

W ramach akcji "Kujawski ze smakiem" którego patronatem jest serwis ZPierwszegoTłoczenia.pl   przygotowałam danie z olejem kujawskim smakowym z  czosnkiem.
Zabawa  organizowana jest  na blogu Majanowe Pieczenie   a sponsorem akcji są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.  
Danie to :
      Wieprzowina po cejlońsku z czerwonym ryżem i sałatką z ogórka
 Może się zdawać że składników jest dużo i dlatego danie jest skomplikowane.
Nic bardziej mylnego, należy sobie przygotować w kilka minut składniki a następnie dodawać je na patelnię.
Będzie pyszny efekt.
             Składniki:
  •  1 kg karczku schabowego
  • 4 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem
  • 5 listków kafiru
  • 1/4 łyżeczki kozieradki
  • 2 posiekane cebule
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki startego korzenia imbiru
  • 1,5 łyżeczki curry indyjskiego
  • 1-2 łyżeczki chilli
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • kawałek kory cynamonu
  • 5 całych kapsułek kardamonu
  • 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej skórki cytrynowej
  • 4 łyżki kiełków mieszanki pikantnej
          Na sałatkę:
  • 1/2 ogórka wężowego
  • kilka kropli octu ryżowego
  • szczypta soli różowej himalajskiej
                 Dodatkowo:
  • 1 szklanka ryżu czerwonego
  • 3 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem
  • 2 szklanki bulionu grzybowego 
Zaczynamy od ryżu.
Należy opłukać ryż na sicie i osuszyć.
W garnku z grubym dnem należy rozgrzać 3 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem aż zapach czosnku uniesie się w powietrzu a wtedy wrzucamy do garnka ryż i smażymy aż będzie szklisty.
Następnie ryż zalewamy  bulionem grzybowym, zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować ok.40 minut.
Będzie sypki i pyszny.
Teraz zajmijmy się mięsem.
Należy je pokroić w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem i podsmażamy liście kafiru oraz kozieradkę.
Gdy zaczną brązowieć dodać posiekaną cebulę oraz posiekany czosnek.
Smażyć należy na niewielkim ogniu aż cebula będzie miękka.
Dodajemy na patelnię starty imbir, curry, chilli, ocet winny i mięso.
Smażyć tak długo aby mięso pokryło się przyprawami.  
Wtedy na patelnię wlewamy bulion oraz wkładamy kawałek kory cynamonu oraz kardamon i sproszkowaną skórkę cytrynową.
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 45-50 minut.
Po tym czasie na patelnię wlewamy mleko kokosowe i gotujemy ok. 10-15 minut.
Po tym czasie wyławiamy mięso z sosu.
Lekko podsuszone mięso podsmażamy na 1 łyżce rozgrzanego oleju z czosnkiem na złoty kolor.
Z sosu wyjmujemy kawałki kardamonu oraz liście kafiru cynamon.
Podsmażone mięso ponownie wkładamy do sosu i gotujemy bez przykrycia do momentu aż sos zgęstnieje-ok. 10-15 minut. 
Wkładamy na patelnię kiełki i razem mieszamy.

Została  nam sałatka ale to już chwila.
Ogórka dobrze umyć i obieraczką do warzyw pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry.
Ogórki skropić kilkoma kroplami octu ryżowego oraz posolić różową delikatną solą himalajską.
Ryż z gulaszem i sałatką podajemy fantazyjnie ułożone na talerzu.
 Smacznego.

  

4 komentarze

  1. Widzę, że udało Ci się kupić olej..a danie wyglada pysznie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieźle się nachodziłam za olejami ale udało sie w ostatniej chwili :-)

      Usuń
  2. No smakowite bardzo to danie Dorotko !:)
    Dziękuje za udział w konkursie , pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger