Ja swoją dynię dostałam przed świętami i dlatego dżemik mam teraz świeżutki.
Składniki:
- 2 kg dyni obranej
- 700 g cukru
- sok z 2 cytryn albo 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- pasta z wanilii-dostałam-1 łyżka - można dać 1 łyżeczkę esencji
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
Włożyć owoc do garnka, dodać cukier i gotować do całkowitego rozgotowania dyni.
Dodać wszystkie dodatki i gotować do momentu aż dżem zgęstnieje.
Przekładać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Smacznego.
1 komentarze
Robiłam podobny też bardzo m smakuje:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.