niedziela, 4 listopada 2012

Odwrócone ciasto z malinami, jeżynami i winogronem.

Ciasto jest wilgotne, bardzo malownicze i robi sie szybko.
Polecam do kawki.

                Składniki:
  • 150 g miękkiej margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki jeżyn
  • 1/2 szklanki malin 
  • 1/2 szklanki małych ciemnych winogron

Przygotować tortownicę o średnicy 20 cm.
Wyłożyć ją papierem do pieczenia dociskając brzegi.
Na dnie tortownicy ułożyć owoce wedle upodobania.
Margaryne należy utrzeć  z cukrem na puszystą masę.
Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku.
Na koniec nie przerywając ucierania dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Utartą masę wylać na owoce i piec ok. 1 godziny w temperaturze 170 C.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystygnięcia w formie a następnie odpiąć obręcz, przewrócić do góry dnem i zdjąć papier z ciasta.
 Po całkowitym wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.

2 komentarze

  1. Wygląda apetycznie zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada swietnie. Musi byc bardzo soczyste od tych wszystkich owocow :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger