wtorek, 9 października 2012

Kulki ryżowo-szpinakowe

Na początek przypomnienie....konkurs "Jesienna sałatka" zaprasza i czekam na Wasze pomysły.
A teraz zapraszam na kulki ryżowo - szpinakowe które wymyśliłam sobie jak miałam duuuuużo szpinaku do przerobienia.
Część zamroziłam w całości i o dziwo nie zwiędły podczas rozmrażania.
Muszę częściej mrozić szpinak.

 Składniki:
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 1 woreczek ryżu brązowego
  • 1 szklanka sypkiego białego
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajo
  • 100 g sera błękitny Lazur
  • 100 g sera koziego Pecorino Romano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • bułka tarta

Ryż w woreczku ugotować według przepisu na opakowaniu.
Ryż biały ugotować na sypko.
Szpinak umyć i osuszyć a następnie posiekać.
Na patelni rozgrzać tłuszcze i smażyć na nich czosnek drobno posiekany a następnie wrzucić szpinak i dusić aż liście zmiękną.
Doprawić solą i pieprzem.
Do ugotowanego ryżu dodać przestudzony szpinak oraz pokrojony w kostkę ser a także starty na tarce ser kozi.
Dodać jajo i przyprawy i dobrze wymieszać.

Z wyrobionej masy formować kulki rękoma maczanymi w bułce tartej aby się nie kleiły.
Obtoczyć kulki w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju aby były rumiane ze wszystkich stron.
Podałam z ogórkami konserwowymi oraz żółtymi pomidorami.
Wyszły pyszne i polecam serdecznie.
Smacznego.

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger