poniedziałek, 10 września 2012

Rolada biszkoptowa z owocami

Roladę ta robiłam już tyle razy a jakoś nie wiem czemu nie znalazła się na blogu.
Nadrabiam to - rolada jest delikatna i w zależności od rodzaju owoców pachnąca latem lub jesienią.
Moja jest z dodatkiem brzoskwiń i jagód.
Rolada biszkoptowa z owocami.

Składniki:
Biszkopt:

  • 200 g mąki pszennej T 405
  • 250 g cukru pudru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 8 jajek 
Nadzienie:
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 250 g brzoskwiń
  • 1/2 szklanki jagód
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • orzeszki siekane do dekoracji

Przygotowanie rolady:
  • Żółtka ubić z połową cukru pudru na puszysta masę.
  • Białka ubić na sztywno z reszta cukru.
  • Do żółtek dodać pianę i całą mąkę, delikatnie wymieszać.
  • Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem.
  • Piec 15-20 minut w temperaturze 180 C.
  • Nie należy zbytnio wysuszyć ciasta bo będzie się kruszyć.
  • Upieczony biszkopt zwinąć razem z lnianą ściereczką posypaną cukrem kryształem.
  • Żelatynę namoczyć w mleku.
  • Ubić śmietanę.
  • Mleko z żelatyną podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny.
  • Serek wymieszać z 1/3 ubitej śmietany.
  • Ciągle mieszając dodać żelatynę z mlekiem.
  • Masę przestudzić.
  • Gdy lekko stężeje rozprowadzić ją na blacie biszkoptowym.
  • Na jednym końcu rozłożyć obrane i pokrojone brzoskwinie i posypać jagodami.
  • Zwinąć biszkopt formując roladę.
  • Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
  • Udekorować potem resztą śmietany i owoców.
  • Posypać cukrem pudrem i posypać orzeszkami.
  • Jest pyszna i dlatego polecam nawet wybrednym łasuchom.
Smacznego.
Przepis z archiwum.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger